ima moćno dejstvo

Koja vrsta pasulja najbrže snižava holesterol? Ako redovno jedete ovo povrće, možete da produžite život

0

Najbolja hrana protiv povišenog holesterola, kažu stručnjaci, lako nam je dostupna — u pitanju je pasulj, ali ne bilo koji.

foto: azeraijan plus/Shutterstock
foto: azeraijan plus/Shutterstock

Holesterol je supstanca koja se normalno formira i ima brojne uloge u organizmu — sve dok je u normalnim granicama.

 

Međutim, ukoliko je povišen, on može da izazove niz zdravstvenih problema, zbog kojih ga neretko nazivaju "tihim ubicom". On može da dovede do razvoja ateroskloroze, kamenca u žučnoj kesi, povišenog krvnog pritiska, kao i do šloga, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, bolesti perifernih krvnih sudova, angine...


Najvažniji korak u održanju holesterola na normalnom nivou jeste način ishrane.

 

Kako ističe dijetetičar-nutricionista Kit-Tomas Ajob, profesor emeritus na Medicinskom koledžu "Albert Ajnštajn" u Njujork, od presudne važnosti za zdravlje i nivo holesterola u krvi svakako je to što jedemo.


Kada je u pitanju snižavanje holesterola, najvažnije što možete jesti jesu vlakna — ističe nutricionistkinja Elis Harlou. — Razmišljajte o vlaknima kao o sunđeru koji upija višak lošeg holesterola i pomaže organizmu da ga eliminiše.

 

Vlakna, Zdrava hrana, Voće, Povrće
foto: Shutterstock

Njihova koleginica Kara Harbstrit dodaje da je odlična strategija za regulisanje holeserola fokusiranje na hranu bogatu rastvorljivim vlaknima.


Vlakna koja se rastvaraju u vodi privlače i apsorbuju vodu da bi formirala supstancu nalik na gel, a uz to usporavaju varenje. Rastvorljiva vlakna se mogu naći u ovsu, ječamu, pasulju, lanenom semenu, povrću poput prokelja i voća kao što su jabuke i pomorandže — ističe Harbstritova. — Zato što se rastvorljiva vlakna sporo vare, ona se vezuju za holesterol pre nego što on uđe u krvotok. Moguće je na taj način "očistiti" holesterol iz tela, što pomaže da se snizi nivo lošeg holesterola.


Što se tiče namirnica bogatih rastvorljivim vlaknima, stručnjaci ističu da je najbolji mogući izbor crni pasulj. Oni su, takođe, najbolji ugljeni hidrati za mršavljenje jer obiluju proteinima i vlaknima, a imaju malo masti.

 

Crni pasulj
foto: Mona Makela/Shutterstock

Crni pasulj je bogat viskoznim, rastvorljivim vlaknima koja ometaju reapsorpciju žučnih kiselina bogatih holesterolom u vašim crevima — dodaje dr Džoan Seldž Blejk iz Univerziteta u Bostonu. — Žučne kiseline vlakna "hvataju" pre nego što telo uspe da ih ponovo apsorbuje i na krjau se izlučuju s vlaknima kroz stolicu. Telo tako uklanja holesterol u krvi da bi se formirale nove žučne kiseline u jetri. Jednostavno: vaš nivo holesterola bude niži.


Naučna istraživanja pokazala su da je crni pasulj, poznat još kao "crna kornjača" veoma bogat hranljivim materijama. Postoji šest glavnih tipova crnog pasulja, s relativno sličnim izgledom i nutritivnom vrednošću, a njegov sastav se, kao i u slučavu većine povrća, menja u zavisnosti od termičke obrade, ali ne značajno jer odlično podnosi visoke temperature.


Pored pomenutih vlakana i proteina, crni pasulj sadrži mnogo vitamina A, kalcijuma, gvožđa i mangana, kao i visok nivo flavonida, koji poseduju antioksidantne sposobnost, posebno antocijanin, a sadrži i neke omega-3 masne kiseline. Pored toga, obiluje folnom kiselinom i ima veoma visok nivo molibdena.

 

 

makonda-tracker