upozoravajući znak

Deluje bezazleno, ali... Ovaj simptom ukazuje na OPASNO POVIŠEN HOLESTEROL u krvi

0

Dobro pogledajte svoje noge — one mogu da vam otkriju jedan od vodećih simptoma da je nivo holesterola u krvi znatno viši od normalnog

foto: G-Stock Studio/Shutterstock
foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Holesterol, voštana supstanca koja se normalno nalazi u ćelijama, neophodna je organizmu da bi normalno funkcionisao i da bi se proizvodili hormoni i vitamin D, kao i u procesu varenja.


Međutim, ukoliko je povišen, on može da izazove niz zdravstvenih problema, zbog kojih ga neretko nazivaju "tihim ubicom". On može da dovede do razvoja ateroskloroze, kamenca u žučnoj kesi, povišenog krvnog pritiska, kao i do šloga, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, bolesti perifernih krvnih sudova, angine...

 

Poznato je da holesterol često ne daje blagovremeno simptome, a i kada se jave oni su vrlo nejasni i mogu da ukažu na niz drugih problema. Međutim, postoje sitnice po kojima se jasno može posumnjati na visok holesterol u krvi, a jedna od njih je stanje dlaka na telu.

 

mini haljina, kratka haljina, letnja haljina, crvena torba, torba, tašna, starke, patike, suknja, bela suknja, bela haljina, noge
foto: Shutterstock

Kako piše britanski Express, ukoliko su dlake na nogama retke, to može da bude signal opasno povišeno holesterola. Naime, ovo stanje je jedan od vodećih faktora rizika za oboljenje perifernih arterija, a britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) ističe da je ovo stanje u kojem se u arterijama nakupljaju masne naslage i ogrnaičava dotok krvi u mišiće nogu.


Simptomi bolesti perifernih arterija mogu da uključuju i gubitak dlaka na nogama, utrnulost ili slabost u nogama i sporiji rast noktiju — ističe NHS.


Iako samo ovo stanje nije smrtonosno, ono može biti znak da u organizmu postoje blokade koje mogu da imaju fatalne posledice.

 

 

makonda-tracker