efikasna

100 grama košta samo 23 dinara: Ova namirnica naučno dokazano OBARA HOLESTEROL

0

Pristupačna je, lako dostupna i može se jesti i kao grickalica i kao sastojak brojnih jela, a deluje tako što snižava nivo lošeg holesterola

foto: Rido/Shutterstock
foto: Rido/Shutterstock

Ozloglašeni holesterol pomalo nepravedno ima loš imidž. Ova supstanca se normalno nalazi u telu i služi za proizvodnju hormona i vitamina D, a ima ulogu i u procesima digestivnog sistema.


Ipak, za nju je najvažnije da ostane u normalnom nivou, a to su:

 

  • za LDL (loš holesterol) — 1,55-4,53 mmol/l
  • za HDL (dobar holesterol) — 1,03-1,55 mmol/l

 

Kada nivo HDL holesterola premaši normalne vrednosti, ovaj višak se lepi na unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamenca u žučnoj kesi itd.


Kako ističu stručnjaci, na povišen holesterol može se uticati ishranom, a jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama pokazao se kao efikasan u snižavanju holesterola. U pitanju je soja, za koju Britanska zdravstvena organizacija ocenjuje da je "savršena" za zdravo srce.

 

Soja, Sojino mleko, Tofu sir, Sojin sir, Sir od soje, Mleko od soje, Sojina zrna
foto: naito29/Shutterstock

Kako su pokazala istraživanja, hrana koja sadrži soju može da smanji nivo lošeg holesterola za tri odsto. To može da deluje kao zanemarljiv postotak, ali u borbi protiv ove supstance može mnogo da znači.


Soja je odličan izvor proteina, vlakana i omega-3 masti, koje su izuzetno značajne za zdravlje srca, a uz to ne sadrži ni mikrogram holesterola i ima vrlo malo zasićenih masti.


Istraživanje harvardskih stručnjaka čiji su rezultati objavljeni u naučnom magazinu The Journal of Nutrition 2019. godine pokazalo je kako soja utiče na nivo LDL holesterola. Utvrđeno je da doza od 25 grama sojinog proteina dnevno, kada se konzumira šest nedelja, može da snizi holesterol za 3-4 procenta.

 

 

makonda-tracker