jeftine, a moćne

Nazivaju ih UBICAMA HOLESTEROLA: 3 vrste semenki koje gotovo besplatno čiste krvne sudove

0

Kako ishranom smanjiti loš holesterol? Dodajte svom jelovniku ove moćne semenke i telo će vam biti zahvalno

foto: Alliance Images/Shutterstock
foto: Alliance Images/Shutterstock

Ubacite ih salatu, pospite njima peciva od heljdinog ili speltinog brašna, grickajte ih dok gledajte film... Koristite ih bilo kako god želite, ali obavezno svojoj ishrani dodajte semenke.


One imaju brojne blagodeti po zdravlje, a često se navode kao jedan od najefikasnijih i najjeftinijih načina da se snizi nivo holesterola. Postoji mnogo darova prirode koji naučno dokazano deluju tako što snižavaju holesterol u krvi, a među najefikasnijima su ukusne i zdrave semenke koje su nam i najlakše dostupne.

 

  • Semenke suncokreta

 

Semeke suncokreta
foto: Profimedia

Seme suncokreta preporučuju se obolelima od dijabetesa, deluju protivupalno tako što smanjuju nivo CRP-a, a najhvaljenije su po tome koliko su korisne za kardiovaskularno zdravlje.


Naime, ove semenke spuštaju nivo LDL holesterola, tj. lipoproteina niske gustine koji je još poznat kao loš holesterol. Ukoliko se on nataloži na unutrašnjim zidovima arterija, može da dovede do zagrčenja i niza problema, među kojima je najveća moguća komplikacija srčani udar.


U okviru jedne studije koju je sproveo Univerzitet u Otagu, novozelandski naučnici su ženama u postmenopauzi koje imaju dijabetes tipa 2 davali svakodnevno po 30 grama semenki suncokreta u periodu od tri nedelje. Za to vreme, utvrđeno je da im je nivo lošeg holesterola opao značajno. Međutim, pokazalo se da su semenke smanjile i nivo tzv. dobrog holesterola.

 

  • Semenke bundeve

 

semenke bundeve, semenke
foto: Shutterstock

Naučno je dokazano da jedna određena komponenta semena bundeve "gađa" direktno holesterol.


Seme bundeve sadrži jedinjenje fitosterol, koje je vrlo efikasno u snižavanju LDL holesterola — objasnila je dr Ketrin Basford s britanske klinike ZAVA.


Više naučnih studija potvrdilo je blagotvorno dejstvo konzumiranja semenki bundeve kod pacijenata s visokim nivoom holesterola, a jedna od njih, objavljena 2012. godine, istraživala je kako suplementacija koja u osnovi ima semen bundeve deluje na laboratorijske pacove s visokim holesterolom.


Pacovi su podeljeni u dve grupe: običnu kontrolnu i grupu životinja sa sklonošću za formiranje ateroskleroznih plakova na osnovu aterogeničnog načina ishrane. Tokom 37 dana istraživanja, pacovi iz druge grupe koji su konzumirali suplemente semena bundeve značajno su smanjili nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola.

 

  • Laneno seme

 

seme lana
foto: Profimedia

Semenke lana bogate su mnogim nutrijentima, a među najvažnijima su omega-3 masne kiseline, koje sprečavaju stvrdnjavanje arterija usled stvaranja naslaga u njima i pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola.


U tome im pomažu i lignini, koji smanjuju mogućnost da se u krvnim sudovima formiraju masne naslage za, verovali ili ne, čak 75 odsto!


One obiluju i biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima, a u značajnim količnama sadrže i antioksidanse.


Seme lana, takođe, ublažava upalu mišića, pomaže u detoksikaciji organizma, reguliše i povećanu želudačnu kiselinu i stanje bakterijske crevne flore, blagotvorno utiče na kosu i kožu, a koriste ga i žene koje imaju problem s miomima. Kao da sve to nije dosta, mnogi se kunu da im je upravo ono pomoglo da se reše viška kilograma.

 

 

makonda-tracker