DAR PRIRODE

Ovo voće ćete jesti svaki dan: Prirodan DIURETIK, a pomaže i kod bolesti od koje pati svaki 4. Evropljanin

0

Leto je rezervisano za salate i lagane obroke, pa je tako i krastavac neizostavan deo trpeze.

foto: Josep Suria/Shutterstock
foto: Josep Suria/Shutterstock

Možda niste znali, ali krastavac ne spada u povrće nego u voće, a zbog količine tečnosti koju sadrži u sebi, idealan je u vrelim letnjim danima.

 

Ovo voće čuva naše celokupno zdravllje, a najviše ima značaj za bubrege jer kao prirodan diuretik detoksikuje organizam. Sve ovo je značajno u preventivi nastanka kamenja u bubregu.

 

Krastavac sadrži kalcijum, magnezijum, vitamine K i C i zahvaljujući svemu tome, jako je bitan za očuvanje kostiju, noktiju i kože. Ukoliko se mučite sa artritisom, uzimajte krastavac, on vas neće izlečiti, ali će zahvaljujući silicijumu, olakšati bolove. Poznato je da od artritisa pati veliki broj ljudi, a među njima ima čak i dece.

 

Odličan je i umesto žvake, pa ako vas muči loš zadah ili karijes, uzmite krastavac i rešićete problem. On uklanja bakterije iz usne duplje koje izazivaju neprijatan miris.

 

Pored toga što pomaže i u mršavljenju, krastavac ima nizak glikemijski indeks, sve ispod 55 se smatra niskim, a taj broj kod krastavca je samo 15. Iz ovog razloga možete ga jesti svakodnevno jer vam neće izazivati nikakve promene nivoa glukoze.

 

Sve navedene osobina ga čine idealnom hranom za dijabetičare jer zbog svojih vlakana usporava varenje ugljenih hidrata, a time smanjuje i nivo šećera u krvi, a kako je bogat visokim sadržajem vode, nikad nećete biti u riziku od dehidratacije.

 

 

makonda-tracker