icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Prirodom protiv aerozagađenja!

Poslednja je savršena za zimu: 4 sobne biljke koje su najefikasnije u prečišćivanju vazduha

Podeli:

Ako volite da vaš životni prostor krasi kućno cveće, obavezno nabavite saksiju nekog od ovih i vazduh u vašem domu biće makar malo zdraviji nego bez nje

foto: Grumpy Cow Studios/Shutterstock
foto: Grumpy Cow Studios/Shutterstock

 

Istravaživanje koje je sprovela NASA 1989. godine pokazalo je da pojedine biljke mogu da smanje zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru, uključujući i toksična isparavanja jedinjenja poput formaldehida! Međutim, novija studija objavljena u naučnom listu Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology pokazala je da biljke deluju tako sporo da jedva da prave neku veliku razliku. Ipak, čak i malo jeste nega pomoć, zar ne?

 

Ukoliko ste ljubitelj kućnog bilja i volite da napunite svoj dom cvećem različitih oblika listova, boja i cvetova, imajte na umu da sledeće deluju tako što, makar i u manjoj meri, prečišćavaju vazduh.

 

  • Ženski zmaj (Dracaena fragrans)

 


Biljka koja se u prirodi prostire između Sudana, Mozambika, Obale Slonovače i Angole, pripada porodici ljiljana. Uz redovno tuširanje, u okviru odbrane od suvog vazduha u stanu zimi, lepo se razvija na sobnoj temperaturi, a važno je držati je na osvetljenom mestu, ali ne i na direktnoj sunčevoj svetlosti.

 

  • Afrički gerberi (Gerbera jamesonii)

 


Ova vrsta gerbera poreklom je iz južne Afrike i upija toksine poput trihloretilena i benzena iz vazduha putem cvetova, a najbolje je da stoji na direktnoj sunčevoj svetlosti, što bliže prozoru.

 

  • Svekrvin jezik (Dracaena trifasciata)

 


Sobno cveće poznato još kao sabljica i mač Sv. Đorđa takođe je afričkog porekla, a veruje se da eliminišeformaldehid, benzen, ksilen i trikloretilen. Posebno je dobar izbor jer ne traži previše svetlosti i jednako napreduje zimi, a interesantno je to što ova biljka, za razliku od ostalih, noću ispušta kiseonik, a danju upija ugljen-dioksid.

 

  • Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

 

 

Paukova biljka, biljka-pauk ili jednostavno zeleni ljiljan takođe deluje tako što "kupi" otrove iz vazduha, a uz to povećava vlažnost vazduha, što je od posebne važnosti u zimskim mesecima. Prija joj da bude na svetlu, a savršeno mesto za ovaj cvet je tik uz prozor.

 

 

Inicijalizacija u toku...