kakva snaga!

Čisti holesterol, snižava šećer, izbacuje vodu: 2 najbolja načina da iskoristite moć BOROVNICE (RECEPTI)

0

Ako nikad niste čuli za ovakve čajeve od borovnice, niste ni svesni koliko ste propustili!

foto: Subbotina Anna/Shutterstock
foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Borovnice, sočno i ukusno voće koje se neretko naziva kraljicom antioksidanasa, prava je riznica zdravlja, pa ne čudi što je su ove bobice zastupljene u ljudskoj ishrani već milenijumima.


Još su ih stari Grci koristili u lekovite svrhe, a njihova primena se nastavila u srednjem veku i kasnije.

U 100 grama borovnica nalazi se 57 kalorija, vrlo malo proteina, obilje ugljenih hidrata i gotovo nimalo masti. Ista količina ovog voća sadrži oko 2,4 grama vlakana, zbog čega one prodružavaju osećaj sitosti i pogodne su za dijetu, a poboljšavaju i rad sistema organa za varenje. Međutim, sok od borovnica nema toliko vlakana, pa je uvek bolja ideja jesti ih kao zdravu grickalicu.
Borovnice su odličan izvor vitamina, pre svega C, K, A i E, kao i minerala, a najviše gvožđa i mangana.


Zahvaljuljući značajnom udelu antioksidanasa, najviše antocijanina i polifenola, borovnice su neretko zastupljene u ishrani ljudi s brojnim zdravrstvenim problemima, od očnih problema do ozbiljnih stanja kao što je dijabetes. Ova voćka sadrži i mnoga fenolna jedinjenja, uključujući flavonole, tanine, elagitanine i fenolne kiseline. Ima i diuretičko dejstvo, što znači da pomaže da se oslobodimo viška vode.

Čaj od borovnice
foto: Shutterstock / fotoknips

Pogodna je za ljude s kardiovaskularnim bolestima jer snižava loš holesterol (LDL), reguliše krvni pritisak i smatra se odličnom prevencijom moždanog i srčanog udara. Da sve bude još bolje, borovnica ima nizak glikemijski indeks (oko 25), pa glukoza u krvi neće dramatično skočiti posle konzumiranja njih, kao što bi bio slučaj s drugim voćem.


Često se pominju kao odlična prevencija kancera jer se svojim antioksidansima bori protiv slobodnih radikala.

Korisni su i plod i listovi, a iako se list borovnice često zapostavlja, važno je znati da on kateholske tanine, leukoantocijane, flavonoide, iridoide, alkaloide, arbutin i hidrohinon, soli magana i hroma.


Postoji mnogo načina za primenu borovnica u lekovite svrhe, a najpopularniji su čajevi, kako oni od lista ove biljke, tako i od osušenih plodova. U narodu su se najčešće koristili za ublažavanje stomačnih tegoba, ali imaju, kao što se vidi, mnogostruko dejstvo.

Čaj od borovnice
foto: Elena Zajchikova/Shutterstock

Čaj od lista borovnice


Sastojci:

  • 1 supena kašika suvog lista borovnice
  • 200 mililitara ključale vode


Priprema


Jednu kašiku lista borovnice preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti, pa piti toplo. Pije se 2-3 puta dnevno, uz prethodnu konsultaciju s lekarom.


Čaj od ploda borovnice (od bobica)


Sastojci:

  • 1-2 supene kašike ploda borovnice
  • 200 mililitara hladne vode


Priprema


Bobice preliti hladnom vodom, pa ostaviti da prenoći poklopljeno. Potom sutradan zagrejati do ključanja, pa odmah skloniti i procediti. Piti 2-3 šolje dnevno.

makonda-tracker