Verovali ili ne, ljubičasti hleb je novi hit u svetu, a pored toga što izgleda zanimljivo, mnogo je zdraviji od svog mnogo starijeg, belog brata. Profesor Zou Weibiao sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru rešio je da stane na kraj ovim hajkama na hleb i izumeo je ljubičaste veknice.
Naime, on je shvatio da je najveći problem standarnog hleba u glikemijskom indeksu. Naime, hleb sadrži puno prostih šećera, koji veoma brzo ulaze u krvotok i brzo podižu nivo šećera u krvi. Pankreas odmah reaguje, luči insulin, pa onda dolazi do naglog pada šećera i - brze gladi.
Domaće pivo od đumbira: ukusno osveženje i lek iz prirode koji čini čuda za zdravlje (RECEPT)
Dakle, najveći problem hleba nije u kalorijama (zapravo, uopšte nije mnogo kaloričan, na 100 grama ima oko 250 kalorija) nego u glikemijskom indeksu. Razmišljao je profesor kako to da sredi, a da hleb i dalje ima onu mekanu teksturu, divan miris i božanski ukus i smislio je - da ga ofarba u ljubičasto!
On je iz crnog pirinča izdvojio sastojak zvani antocijanin i dodao ga klasičnom hlebu. Na ovaj način vekna dobija ljubičastu boju - ali i, zahvaljujući delovanju ovog jedinjenja, šećer sporije ulazi u krv. Naime, ovakav hleb se vari 20 odsto sporije, a pritom nam donosi i još mnogo pogodnosti za zdravlje.
Uprkos tome što je poznato da je jak antioksidant, antocijanin se retko koristi kao sastojak u pripremanju hrane", kaže naučnik, dodajući da je to prava šteta, jer može svaku namirnicu da učini zdravijom.
I zanimljivijom jer - realno, da li ste ikada videli ljubičasti hleb? Svet je, naravno, odmah poludeo za ljubičastim hlebom, a neki od najuticajnijih svetskih medija, poput CNN-a, prenose da je reč o novoj supernamirnici.