prirodno, a čini čuda

JEDNO VOĆE UBIJA CELULIT, JEDNO POVRĆE TERA ZNAKE STARENJA: Evo kakva ishrana može da transformiše vašu kožu

0

Da biste imali zdravu i blistavu kožu, veoma je važna adekvatna nega, ali i to šta unosite iznutra

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dermatološkinja Karen Fišer je u autorskom tekstu za Dejli mejl otkrila da, pored toga što je stručna u oblasti zdravlja kože, i ona sama se suočila s brojnim problemima — ekcemom, rozaceom, koprivnjačom, aknama, dermatitisom, psorijazom... I to veoma rano, a to je sve odredilo njen životni put.


Zato sam postala dermatolog — da izlečim samu sebe — našalila se dr Fišer.

 

Ona je objasnila da kožu, kao najveći organ, treba tretirati holistički. Drugim rečima, nije važno samo čime se negujemo već uticaj ima i ono što se dešava iznutra, u samom telu. Tu važnu ulogu igra, naravno, ishrana.


Kakoje ona istakla, vremenom je saznala da određene namirnice imaju ključnu ulogu u ublažavanju i poboljšanju određenih stanja, i to:

 

 

  • Crni pasulj smanjuje oštećenje od sunca

On sadrži antocijane, koji ublažavaju oštećenje na koži koje nastaje zbog UV zračenja i povećava nivo kolagena.

 

Dijeta, zdrava hrana, Povrće, Zdrav život
foto: Shutterstock

 

  • Lan hidrira kožu

Najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina je lan, koji ima antiupalno dejstvo, poboljšava raspoloženje i povećava hidriranost kože.

 

 

  • Ulje semena konoplje čini kožu mekanom

Fišerova preporučuje da se dnevno pije po pola kašičice ovog ulja i tvrdi da za manje od nedelju dana koža postaje znatno mekša iako ona preferira da sipa ulje semena konoplje u smuti kako bi sakrila neprijatan ukus.

 

 

  • Cvekla podstiče proizvodnju kolagena

Još stari Grci i Rimljani koristili su ovo povrće za lečenje kožnih problema, a danas je poznato da cvekla sadrži mangan i folnu kiselinu, zahvaljujući čemu povećava količinu kolagena i ima anti-age dejstvo.

 

 

  • Kruške uništavaju celulit

Da biste se rešili "pomorandžine kore", izbegavajte mlečne proizvode, slatkiše, pšenicu, brzu hranu, alkohol... Umesto toga, jedite svežu ribu i mnogo svežeg povrća, a tu je i jedna voćka koja može značajno da pomogne: kruška.
 

 

makonda-tracker