ukusne su, ali...

Zajedno izazivaju brojne probleme: Ove namirnice NIKAD ne smeju da se mešaju tokom jednog obroka

0

Svačiji omiljeni doručak opterećuje stomak više nego što slutite, pa dovodi do niza vrlo neprijatnih simptoma

foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Obično kombinujemo više različitih namirnica u pripremi jela kako bi mu obogatili ukus i pružili organizmu više hranljivih materija, ali i u ovome treba biti obazriv.


Pojedine namirnice ili grupe namirnica ne smeju se spajati jer je vreme njihovog vremena različito, baš i potrebni uslovi u organizmu da se one svare.

 

Nepravilno kombinovala hrana može da izazove bolove u stomaku, nadimanje, gasove, umor i opšti osećaj nelagode. Kada to radimo dugo, može doći čak i do ozbiljnijih simptoma: osipa, lošeg zadaha i hroničnih digestivnih tegoba.

 

  • Dve visokoproteinske namirnice

 

doručak, jaja, slanina
foto: Shutterstock

Jaja i slanina su vrlo popularan spoj u pripremi doručka, ali je preporučljivije da se on izbegava. Ove obe namirnice sadrže obilje proteina koji mogu da opterete stomak i varenje traje duže nego što bi inače. Stručnjaci obično savetuju da se najpre jede laganiji protein — jaje, a tek potom meso.

 

 

Mleko, Oranžada, Sok od pomorandže
foto: gowithstock/Shutterstock

Mleko se vari duže nego pomorandže i limun, a kada se oni pomešaju mleko se zgrušava, što dalje vodi do gorušice i pojave neprijatnih gasova. Neki ljudi su, uz to, netolerantni na laktozu, a da nisu svesni toga, što može da izazove dodatno opterećenje.

 

  • Mleko i banane

 

napitak, zdrav napitak, napitak za celulit, protiv celulita, sok od banane
foto: Shutterstock

Često vidimo recepte za smutije ili zdrave jutarnje ovsene kaše s mlekom i dodatkom voća, a neretko je tu banana, zbog obilja energije koju pruža. Međutim, mleko i banane se, kada ih jedete zajedno, vare vrlo sporo, zbog čega možete da se osećate iscrpljeno bez nekog posebno objašnjenja.


Ako baš ne možete da odolite ovom spoju, obavezno mu dodajte malo cimeta da biste olakšali varenje.

 

  • Voće uz glavno jelo

 

Jabuke
foto: Shutterstock

Iako se većina voćki vari vrlo brzo, to nije slučaj s "teškim" čorbama. Zato, dok se ostatak hrane ne svari, voće ga čeka i počinje da se fermentiše i sve to je vrlo opterećujuće za digestivni trakt. Zato se preporučuje da se ipak izbeavaju egzotični recepti s voćem u okviru glavnog jela, kao i da se voće kao užina ne jede odmah posle obroka.

 

  • Sirevi i hladno piće

 

Gazirano piće
foto: Shutterstock

Ko još ne voli da picu "zalije" slatkim gaziranim pićem? Iako je ovo naizgled spoj iz snova, on nije preporučljiv ako želite da sačuvate svoj stomak. Naime, sve što sadrži sir teže se apsorbuje u organizmu ako do digestivnog trakta dođe u društvu gaziranog pića, pa može doći do bolova i osećaja nelagode.

 

 

makonda-tracker