važna je mera

Koliko soli treba sipati u turšiju? Ako preterate, neće se fermentisati, ako stavite premalo – LOŠE BAKTERIJE BUJAJU

0

Pri sipanju soli u zimnicu je najvažnija preciznost, a znate li koja je idealna količina ovog začina da bi povrće bilo savršeno fermentisano?

za pravilno kiseljenje povrća treba odmeriti idealnu količinu soli
za pravilno kiseljenje povrća treba odmeriti idealnu količinu solifoto: Shutterstock / casanisa

Turšija nije bez razloga omiljena zimska salata – ona je ukusna, zasitna i prava "imunobomba" jer obiluje vitaminima i mineralima koji jačaju zdravlje i imunitet pred sezonu virusa.

 

Bez obzira na to birate li kisele krastavčiće, kupus ili šarenu salatu, uz zimnicu možete biti sigurni da ćete uvek u frižideru imati pravu riznicu hranljivih materija.

 

Najvažniji deo turšije je svakako rasol, odnosno salamura, u kojoj najvažniju ulogu igra – so.

 

Koja so se koristi za zimnicu?

 

Vrsta soli koja se preporučuje za fermentaciju povrća je nerafinisana so, puna prirodnih vitamina i minerala, a najbolja je morska so, koja sadrži nekoliko nutrijenata, uključujući magnezijum, kalijum i kalcijum. Naravno, koristićete onu koja vam je dostupna i rezultat će svakako biti ukusna turšija!

 

Obično se kaže da treba izbegavati jodiranu so, koja je poprskana kalijum jogdatom, dekstrozom i agensima protiv zgrušavanja, a može i da izazove bezopasno tamniju boju namirnica nakon nekog vremena.

 

idealna količina soli za zimnicu zavisi od količine vode
idealna količina soli za zimnicu zavisi od količine vodefoto: inewsfoto/shutterstock

Na našim prostorima se, međutim, obično ona koristi, pa nije strašno ni ako upotrebite baš takvu so.

 

Koliko soli se sipa u zimnicu?

 

Trik za savršeno fermentisano povrće jeste da budete precizni s odnosom vode i soli, a nemojte se iznenaditi ako vam ne uspe baš iz prvog pokušaja jer treba da se postigne fina ravnoteža.

 

So je ključni sastojak u fermentaciji jer stvara savršeno okruženje za kontrolu rasta mikroorganizama – podstiče rast dobrih bakterija, a istovremeno ubija loše bakterije. Zato je preciznost veoma važna, pošto previše soli može da uništi sve bakterije i time spreči fermentaciju, dok previše soli omogućava lošim bakerijama da prežive.

 

Opšte pravilo je da se koriste 2-3 kašike soli po litru vode, a najlakši način da izračunate tačnu potrebnu količinu soli (za 3%-tni slani rastvor) za jedan litar vode jeste 1000 x .03 = 30, odnosno 30 grama po litru.

 

za kisele krastavce treba  5% salamure
za kisele krastavce treba 5% salamurefoto: Przemyslaw Klos / Panthermedia / Profimedia

Međutim, imajte u vidu da i količina soli zavisi od konkretnog povrća koje želite da fermentišete. Na primer, čvrsto povrće kao što su brokoli, karfiol, beli luk, špargla, cvekla, šargarepa i paradajz zahtevaju 1,5% do 3% rasola, odnosno 15-30 grama soli na litar vode.

 

S druge strane, krastavci "traže" 5% salamure, tj. 50 grama po litru.

 

Ipak, u mnogim receptima je jasno naglašeno koliko rasola, odnosno soli, treba za određeno povrće, ali imajte u vidu da se idealna razmera dostiže tek iskustvom i učenjem na greškama.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica stvarno zdrava?

 

makonda-tracker