Puna hranljivih materija i fino ukiseljena, ova zimnica ide uz svako jelo i najjednostavniji je način da obogatite svoju zimsku trpezu obiljem nutrijenata
Turšija je obavezan deo obroka u hladnim mesecima, a na našim prostorima je šarena salata među najpopularnijima.
Malo karfiola, malo krastavčića, malo šargarepe, malo luka... i eto ukusnog posluženja koje obiluje hranljivim materijama i čuva imunitet u sezoni virusa.
Za ovaj recept ne treba vam mnogo vremena, a nema šanse da ne uspe.
Sastojci
Za rasol:
- 2,5 l vode
- 800 ml sirćeta
- 150 g šećera
- 100 g soli
Povrće:
- 1 kg paprike
- 3 glavice crnog luka
- 1 kg krastavčića kornišona
- 1 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- 3 kesice bibera
- 10 listića lovorovog lista
- grančice peršuna
Priprema
- Nakon što sterilišete tegle, poređajte ih otvorene i u sve sipajte malo peršuna i bibera.
- Operite povrće i iseckajte ga sitno, odnosno prema svom ukusu, pa ubacite u tegle.
- Sipajte vodu u šerpu, stavite da proključa, pa dodajte šećer, so, lovorov list i malo bibera.
- Mešajte sve dok se šećer i so ne otope u vreloj vodi, pa zatim nalijte sirće i ostavite da proključa. Sklonite s ringle.
- Sipajte ovu tečnost u tegle i to tako da prekrije povrće, pa zatvorite dobro.
- Stavite tegle u rernu, zagrejte je na 100 stepeni i ostavite sat i po da odstoje, pa isključite i ostavite da se ohlade u rerni.
BONUS VIDEO
Da li zimnica postaje luksuz?
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )