Da li je moguće kiseliti tikvice, svi smo se zapitali makar jednom. Ne samo što je moguće nego je i vrlo, vrlo ukusno i jednostavno!
Zimnica zauzima vrlo važno mesto u srpskoj kuhinji od oktobra do marta, a bez sumnje su najpopularniji kiseli krastavci.
Obožavamo i ajvar, peglanu papriku, šarenu salatu, ali malo se ko seti da ukiseli tikvice. Ako ste ljubitelj turšije, to je velika greška – one su vrlo ukusne, zdrave i zgodne kao prilog jelu, za pravljenje sendviča, za pripremu mnogih jela...
Imaju bogat, intenzivan i oštar ukus i kada ih jednom probate, verujte nam, pravićete ih pred svaku zimu!
Jedini deo ovog recepta koji zahteva malo planiranja unapred je da se tikvice najpre potope u hladnu vodu, pa da se dobro ocede, a kriškama je potrebno da se oslobode viška svoje tečnosti kako bi apsorbovali više moćnog i slanog rasola, tj. salamure.
Kako se prave kisele tikvice?
Sastojci:
- 2 kilograma tikvica
- 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
- 700 mililitara sirćeta
- 50 grama soli
- 40 grama šećera
- 2 kašičice semenki slačice
- 1 kašičica kurkume
Priprema
- Dobro operite tikvice, pa ih osušite papirnim ubrusima i isecite na tanke kolutove. Ako je tikvica preširoka, možete prepoloviti kriške.
- Zatim operite luk, prosušite i njega i takođe ga naseckajte.
- U jednoj činiji pomešajte tikvice i luk, dodajte so, pa preko toga sipajte hladnu vodu i ostavite da odstoji dva sata.
- Potom prospite vodu, isperite tikvice i luk i ostavite da se cedi.
- U jednoj velikoj šerpi skuvajte sirće, šećer i kurkumu, pa time prelijte tikvice i luk i ostavite da odstoji još dva sata.
- Ovu smesu ponovo sipajte u šerpu, pa stavite na jaku vatru. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još pet minuta.
- Potom i tu tečnost i povrće prebacite u tegle. Ne sipajte do vrha – trebalo bi da ostane jedan prst prostora između poklopca i tečnosti. Tegle dobro zatvorite.
BONUS VIDEO
Pecivo u obliku školjke sa tikvicama i sirom