savršena salata

Kako se stavlja TURŠIJA? Recept za najlepšu ZIMNICU koju ćete spremati svake godine

0

Ako i vi volite kiselkasti ukus, evo isprobanog recept za turšiju.

Turšija savršeno ide uz omiljeni obrok.
Turšija savršeno ide uz omiljeni obrok.foto: Shutterstock/guruXOX

Kada spomenemo zimnicu, gotovo svi uglas kažemo samo jedno: ajvar. 

 

Međutim, ljubitelji kiselog ukusa, ovaj period godine koriste za stavljanje turšije.

 

U nastavku vam predstavljamo recept za najlepšu turšiju koju ćete probati:

 

Sastojci:

 

  • 2 kg šiljatih zelenih paprika
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg krastavčića
  • 2 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • crni luk, kupus po želji

Zaliv za turšiju: 

 

  • 1 l prokuvane vode
  • 9 l hladne vode
  • 300 gr soli
  • 200 gr šećera
  • 2 l 9 % alkoholnog sirćeta

  • 1 kesica bibera u zrnu

  • 2 kesice vinobrana

  • 2 kesice konzervansa

 

Priprema:

 

Povrće dobro oprati, očistiti šargarepu i iseći je na 4 dela po dužinu.

 

Paradajz i papriku viljuškom probušiti na nekoliko mesta da se bolje ukiseli.

 

Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti, a sa kupusa skinuti spoljašnje listove i iseći na četvrtine. 

 

Potom vodu prokuvati sa šećerom, solju i biberom. Staviti u tečnost sirće, konzervanc, vinobran i sve to sjediniti sa hladnom nekuvanom vodom. 

 

Povrće složiti u bure ili tegle, preliti tečnošću, zatovriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu. 

 

Nakon 21 dana, turšija je spremna za isprobavanje. 

 

BONUS VIDEO

 

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

 

 

makonda-tracker