Ako i vi volite kiselkasti ukus, evo isprobanog recept za turšiju.
Kada spomenemo zimnicu, gotovo svi uglas kažemo samo jedno: ajvar.
Međutim, ljubitelji kiselog ukusa, ovaj period godine koriste za stavljanje turšije.
U nastavku vam predstavljamo recept za najlepšu turšiju koju ćete probati:
Sastojci:
- 2 kg šiljatih zelenih paprika
- 2 kg zelenog paradajza
- 2 kg krastavčića
- 2 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- crni luk, kupus po želji
Zaliv za turšiju:
- 1 l prokuvane vode
- 9 l hladne vode
- 300 gr soli
- 200 gr šećera
-
2 l 9 % alkoholnog sirćeta
-
1 kesica bibera u zrnu
-
2 kesice vinobrana
-
2 kesice konzervansa
Priprema:
Povrće dobro oprati, očistiti šargarepu i iseći je na 4 dela po dužinu.
Paradajz i papriku viljuškom probušiti na nekoliko mesta da se bolje ukiseli.
Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti, a sa kupusa skinuti spoljašnje listove i iseći na četvrtine.
Potom vodu prokuvati sa šećerom, solju i biberom. Staviti u tečnost sirće, konzervanc, vinobran i sve to sjediniti sa hladnom nekuvanom vodom.
Povrće složiti u bure ili tegle, preliti tečnošću, zatovriti i ostaviti na tamnom i hladnom mestu.
Nakon 21 dana, turšija je spremna za isprobavanje.
BONUS VIDEO
KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!