Polako nam dolazi vreme za pravljenje zimnice, a kako je bolje napravtii nego po receptu naših baka.
Stara domaća turšija je mnogima slasnija od one industrijske. Jeste lakše kupiti gotov proizvod, ali ako spremite turšiju sa sirćetom po receptu naših baka nećete zažaliti.
Šta je sve neophodno za pravljenje zimnice?
- povrće
- voda
- konzervans
- vinobran
- biber u zrnu
- so
- šećer
- posuda - najčešće plastično bure sa poklopcem
- alkoholno sirće
Šta sve najčešće ide u turšiju?
- paprika babura
- paprika šilja
- paradajz
- zeleni paradajz
- krastavac
- šargarepa
- karfiol
- svež kupus
Na šta sve morate da obratite pažnju?
- da povrće bude sveže i zdravo
- da krastavac bude tvrd, ne duži od 10 cm
- da karfiol bude bez žućkastih fleka
- da šargarepa da bude što tvrđa
- da paprika bude zdrava, bez ikakvih fleka
PRANJE
Neophodno je da dobro operete povrće. To se uglavnom radi manjom četkom ili četkicom za zube, pošto je potrebno da se uklonile i čak i oni najsitniji tragovi nečistoća. Isprate sve to u tri vode.
Takođe, i bure za turšiju morate da dobro oprete deterdžentom za sudove, a posle toga i rastvorom vode i sirćeta. Ovo je veoma važan korak, pošto se dešava da ljudi ovome ne posvete dovoljno pažnje i onda krajnji proizvod ne bude baš najsavršeniji.
REĐANJE POVRĆA
Poređajte jedan red paprike, a onda na nju stavite sloj paradajza, karfiola, šargarepe... I tako sve dok se ne potroši povrće odnosno dok se na napuni bure.
RECEPT ZA RASTVOR ZA PRELIVANJE TURŠIJE
- alkoholno sirće - 1 litar
- voda - 3 litra
- šećer - 200 grama
- so - 150 grama
- konzervans - 10 grama
- vinobran - 5 grama
- oprana zrna bibera - 1 kesica
PRIPREMA
Prvp stavite prokuvajte litar vode, a kda se ohladi dodajte sve sastojke osim sirćeta i ostatka vode. Nakon što se to otopi, sipajte preostalu vodu i sirće.
Pustite da se ohladi, a onda prelijte preko poređanog povrća. Preko turšije obavezno stavite plastični pritiskivač za bure, a na njega teret koji će obezbediti da povrće bude dobro potopljeno.
Naše bake su stavljale opran kamen, ali ukoliko nemate adekvatan kamen možete da iskoristite napunjenu flašu. Samo je prethodno operite.
Nemojte da zaboravite da je turšiju najbolje spremati, kao i čuvati u hladnom špajzu ili podrumu.
Bonus video: