Za najukusnije kisele krastavčiće veoma je važno da pažljivo izmerite svaki od sastojaka, a jedan je ključan
Stiže nam jesen, a s njom i priprema ukusne zimnice, nezaobilaznog dela jesenje i zimske trpeze, među kojom posebno mesto u svakom domu zauzimaju – kiseli krastavčići.
Ova zimska salata može se jesti uz glavno jelo i koristiti u pripremi mnogih specijaliteta i peciva, a ako dobijete hrskave i savršeno slane nije retkost jesti ih kao zdravu grickalicu.
Postoji mnogo jednostavnih recepata za pripremu kiselih krastavaca, koji se prenose s generacije na generaciju uprkos tome što danas možemo kupiti gotov proizvod jer ništa ne može da zameni domaću zimnicu.
Najvažniji deo pripreme kiselih krastavčića svakako je salamura, odnosno rasol, a ovo je najbolji način daje napravite.
Kako se pravi salamura, tj. rasol?
- Najpre izmerite koliko vam je vode potrebno da se u potpunosti prekriju krastavci.
- Stavite krastavčiće u teglu, pa sipajte vodu preko.
- Potom vodu prespite u šerpu i dodajte so. Na jedan litar vode potrebno je sipati oko 50 grama soli.
- Stavite tu mešavinu na ringlu dok proključa.
- Sklonite sa strane da se ohladi.
- Kada bude lepo ohlađeno, dodajte sok od crvene ribizle, oko 180 ml soka na jedan kilogram krastavaca.
BONUS VIDEO
Koliko je zimnica zapravo zdrava?