TRIKOVI

PRAVLJENJE TURŠIJE NIJE BAUK: Koliko soli ide na 10 litara vode za kiseli kupus?

0

Vreme je za pripremu jednog od omiljenih jela u srpskoj tradicionalnoj kuhinji!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kiseli kupus možda nikada neće postati deo evropske gurmanske kuhinje, kao što je to francuska supa od luka ili engleski crni puding, ali će uvek biti deo naše tradicije i kulture, piše Stvar ukusa.

 

Skoro da nema domaćinstva, koje svake jeseni ne stavlja kupus u burad. To se radi, jer svako u krajnjoj liniji želi da proba ukusne sarme od kupusa za Božić, a kako bi probali, morate da imate kupus, koji je stavljen najkasnije u novembru.

 

Razume se, koliko porodica, toliko i recepata za to kako se tačno priprema kiseli kupus, kao i koliko soli treba staviti u njega.

 

 

Neki vole malo slaniji kiseli kupus, pa zbog toga pripremaju 4-4,5% slani rastvor, dok drugi više vole da nije toliko slan i ne preteruju sa stavljanjem soli.


Smatra se da je optimalna količina soli koja treba da se doda na 10 litara vode kod pripreme kiselog kupusa 400 grama.

 

Ovde napominjemo da se radi o krupnoj kristalnoj soli, najbolje morskoj, koja treba da se potpuno rastvori u vodi, pre nego što se doda u kupus.

 

Nemojte se previše brinuti ako vam se raso učini nedovoljno slan ili pak previše slan – rastvor za kupus može se korigovati i to veoma laka.

 

makonda-tracker