snažno deluje

Obavezno ubacite ovaj začin u turšiju: Zimske salate su uz njega JOŠ ZDRAVIJE, naročito ako imate visok holesterol

0

Kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostale salate koje pripremamo za zimu biće i ukusnije i bogatije ako im dodate ovu moćnu začinsku biljku

Kiseli kupus biće još bogatiji nutrijentima ako mu dodate jedan moćan začin
Kiseli kupus biće još bogatiji nutrijentima ako mu dodate jedan moćan začinfoto: iuliia_n/Shutterstock

U prošlosti se turšija pravi kako bi se povrće sačuvalo i bilo jestivo što duže, u danima kada više nije bilo dostupno, a danas se jede i zbog ukusa i zato što znamo za brojne prednosti fermentisane hrane.


Kiseli kupus, slasni kiseli krastavčići i ostale zimske salate obiluju vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama korisnim za zdravlje, što nam je posebno važno pred zimu i sezonu virusa.


Takođe, turšija je puna dobrih bakterija, koje pomažu u održanju normalne i zdrave crevne flore, pa su neophodne za funkcionalan digestivni sistem.


Jeste li, međutim, znali da uz jedan mali trik možete učiniti svoju omiljenu zimsku salatu još zdravijom?

 

Sve što vam je potrebno za to jeste malo mirođije, začinske biljke koja sadrži kvercetin, bioflavonoid iz grupe polifenola za koji nauka kaže da može pomoći u snižavanju holesterola.

 

Struk mirođije može biti vaš najbolji saveznik dok pripremate turšiju
Struk mirođije može biti vaš najbolji saveznik dok pripremate turšijufoto: nblx/Shutterstock

Studija iranskih eksperata objavljena 2015. godine u medicinskom listu Cholesterol pokazala je da je mirođija u okviru eksperimenta pomogla u snižavanju holesterola kod zamoraca.


Pretpostavlja se da ona na sličan način deluje i kod ljudi, iako je, naravno, potrebno još istaživanja, a u svakom slučaju – sigurno ne smeta i daje još lepši ukus turšiji!


Autori pomenute studije su, takođe, napomenuli i da mirođija ima mnogo upotreba u narodnoj medicini, od kojih su neke pomoć pri lošem varenju, gasova i grčeva u stomaku.

 

BONUS VIDEO

Koliko je zimnica zapravo zdrava?

 

makonda-tracker