oprez

DAROVI PRIRODE TAKO POSTAJU — OTROV! 6 namirnica koje NI U LUDILU ne smete da podgrevate

0

Kada je reč o ovoj hrani, bolje je pojesti je hladnu nego ponovo je termički obraditi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Određene vrste bakterija u hrani se na temperaturi od 5 do 65 stepeni Celzijusa razmnožavaju brže, zbog čega je rizik od trovanja hranom, ali i za pojačano nadimanje i druge probleme s varenjem znatno viši ukoliko jedete takvu hranu.


Spanać

 

spanać
foto: Shutterstock

Iako spada u najzdravije namirnice, kada se spanać podgreje povećava se količina nitrita u njima, a oni su opasni kada se u telu spoje s aminima jer dalje proizvode vrlo kancerogene nitrozamine.


Celer

 

Celer
foto: Profimedia

I u ovom slučaju krivci su nitrozamini, pa se preporučuje da se hrana koja sadrži celer konzumira čak i hladna umesto da se podgreje.


Krompir

 

krompir
foto: Shutterstock

Gotovo svi znaju da je ovo povrće jedno od najopasnijih ako se podgreje jer sadrži supstance koje mogu da izazovu trovanje ako dostignu više temperature.


Pečurke

 

Pečurke, Šampinjoni
foto: Profimedia

One spadaju u hranu koja se, iako je korisna za ljudski organizam, teško vari, a kada se podgreju pečurke menjaju strukturu proteina, što izaziva nadimanje i bolove u stomaku.


Piletina

 

Piletina
foto: Profimedia

Kao s pečurkama, sličaj je slučaj i s visokim procentom proteina u pilećem mesu — vrlo visoke temperature narušavaju njihovu strukturu i dovode do zdravstvenih problema.


Pirinač

 

pirinač
foto: Profimedia

Jedna od omiljenih žitarica vrlo je korisna za organizam jer je bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ali pirinač sadrži i tzv. spore bakterije, koje mogu da prežive i termičku obradu, a kad posle pripreme obroka hrana s pirinčem odstoji na sobnoj temperaturi ove bakterije se razmožavaju i mogu da naprave problem. Zato je najbolje pojesti pirinač odmah ili da ga ostavite u frižideru.

 

 

makonda-tracker