jedinstvena

Nežna, umetnička duša iza TONE MIŠIĆA: Ova BALKANSKA PRINCEZA nije ni nalik ostalim plemkinjama i ima neobičan život

0

Još pre rođenja princeze Kaline od Bugarske počela su politička previranja koja su odredila sudbinu njene porodice i njen nesvakidašnji životni put

Princeza Kalina od Bugarske sa suprugom na jednoj sahrani u Sofiji u martu 2024. godine
Princeza Kalina od Bugarske sa suprugom na jednoj sahrani u Sofiji u martu 2024. godinefoto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Evropske kraljevske porodice danas ne uživaju moć koju su imale početkom 20. veka, ali i dalje privlače mnogo pažnje i uvek intrigiraju javnost.


Njihove porodične priče su složene, često i potresne, a iako više nemaju realnu vlast, pripadnici kraljevskih porodica zadržali su u velikom broju slučajeva svoje titule i status, pa ih često viđamo na važnim društvenim događajima širom Starog kontinenta.


Među njima su i plemići iz Bugarske, na čelu s jednom od svojih najzapaženijih članica – princezom Kalinom.

Porodica bugarske princeze Kaline


Princeza Kalina od Bugarske rođena je 19. januara 1972. godine u Madridu, kao peto dete i jedina ćerka kralja Simeona II i njegove supruge Margarite.


Simeon je došao na presto 1943. godine, posle iznenadne smrti njegovog oca kralja Borisa III Saks-Koburg-Gotea i kraljice Đovane Savojske, a kako je bio maloletan – kraljevsku dužnost obavljalo je tročlano namesništvo.

 


Naredne godine dogodio se državni udar i vlast je otišla u ruke komunista, a posle referenduma 1946. na kom je više od 90% građana izglasalo da želi da nastavi život u republici, kraljevska porodica napustila je Bugarsku.


Nikada, međutim, Simeon II nije abdicirao, te je zadržao svoju titulu, a samim tim i njegovi naslednici. Nakon života u Kairu, gde je kralj završio prestižni "Viktorijin koledž", kraljevska porodica se skrasila u Španiji, koja im je pružila azil.


Tamo se oženio devojkom iz imućne, aristokratske porodice Margaritom Gomez-Asebo i Kehuelom, a s njom je dobio sinove Kardama, Kirila, Kubrata i Konstantina i ćerku jedinicu Kalinu.

 


Kralj Simeon je u španiji studirao pravo i poslovnu adminitraciju i započeo poslovnu karijeru, a u Bugarsku vratio se nakon pada komunizma i 2001. osnovao Nacionalni pokret za stabilizaciju i napredak.

 

S njim je pobedio na izborima i postao premijer Bugarske, a jedini je nekadašnji kralj neke države koji se vratio na njeno čelo i nakon ukidanja monarhije. Na tom mestu ostao je četiri godine, a 2005. godine je ponovo ušao u Skupštinu kao deo šire koalicije.

Ko je bugarska princeza Kalina?


Jedina ćerka kralja Simeona jedna je od najmisterioznijih članica kraljevskih porodica, iako imamo priliku da je viđamo na javnim događajima. Poznato je da se školovala u Španiji i da tečno govori španski, francuski, engleski, nemački i italijanski, kao i da se služi bugarskim, iako lošije.

 

Princeza Kalina od Bugarske
Princeza Kalina od Bugarskefoto: MC/MARINA PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedna je od evropskih princeza koje se ne uklapaju u tipičnu predstavu toga kako izgleda ćerka kralja – neguje avangardan, ekscentričan stil, pa uvek ima neobično modno izdanje, nesvakidašnju frizuru i originalnu šminku.


Godinama je već vegetarijanka, strastvena je u pogledu vežbanja, što se i vidi po njenom mišićavom stasu. Kako je jednom prilikom istakla za El Mundo, on je posvećena treniranju s opterećem i prava je sportistkinja.


Što se tiče Kalininih interesovanja, princeza je zaljubljenica u umetnost i modu, a posebno se zanima za restauraciju starog nameštaja.

1 / 5 Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zanimljivo je da je bugarska princeza krštena u katoličkoj crkvi, ali se udala u pravoslavnoj.


Njen suprug je Antonio Hoeos Munjoz i Valkarselo, 14 godina stariji Španac i poznati istraživač, kom je rekla "da" 26. oktobra 2002. Budući da je krštena kao katolkinja, udala se u rimokatoličkoj crkvi u Carskoj Bistrici, ali uz blagoslov Bugarske pravoslavne crkve.

 

Princeza Kalina na svom venčanju
Princeza Kalina na svom venčanjufoto: EPA PHOTO / EPA / MLADEN ANTONOV

Par je potom 2007. godine dobio sina Simeona, nazvanog po deki, i to u Sofiji, pa je tako ovaj mališan prvi član bugarske kraljevske porodice koji je rođen u ovoj zemlji još od 1937. godine. Za razliku od svoje majke, mali Simeon je kršten po pravoslavnim običajima, a kumovi su mu bili kralj Mohamed VI od Maroka i princeza Irena od Grčke i Danske.

 

Princeza Kalina sa sinom i suprugom
Princeza Kalina sa sinom i suprugomfoto: BORYANA KATSAROVA / AFP / Profimedia

Porodica princeze Kaline, inače, stanuje u Maroku, a skrasili su se u Rabatu, gde imaju privatnost i mogu da uživaju u svom miru. Ipak, kada dobije poziv za neki skup članova kraljvskih porodica, imamo priliku da je vidimo, a ona se uvek potrudi da ostavi utisak.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se Karađorđevići sećaju kraljice Elizabete?

 

makonda-tracker