izborila se za sreću

Dao joj je čitav svet, a onda se – RAZVEO bez njenog znanja: Priča princeze Haje je puna obrta, tuge, straha i miliona

0

Princeza Haja dobila je najveću bitku u životu, a dok je došla do toga prolila je mnogo suza

Princeza Haja posle jednog ročišta
Princeza Haja posle jednog ročištafoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Pravna bitka šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma i najmlađe od njegovih šest supruga princeze Haje bint al Husein postao je jedan od najpoznatijih slučajeva razvoda u svetu proteklih godina.


Završila se povoljno po princezu Haju – njenom bivšem mužu je određeno da plati nagodbu od 554 miliona funti, a njihovo dvoje dece ostaje pod starateljstvom majke.


Nakon onoga što je britanski Vrhovni sud opisao kao "kampanju straha, zastrašivanja i uznemiravanja", koja je "predstavljala zlostavljanje", Haja konačno nastavlja s novim poglavljem. Ona će novi život otpočeti u Velsu, gde je kupila starinski i ruralni hotel, kao svoje novo utočište posle svih muka.

 

Princeza Haja posle suđenja u Engleskoj
Princeza Haja posle suđenja u Engleskojfoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princeza Haja bint al Husein rođena je 3. maja 1974. godine u Amanu, glavnom gradu Jordana, kao ćerka jordanskog kralja Huseina i njegove treće supruge kraljice Alije.

 

Tako je ona polusestra današnjeg kralja ove zemlje Abdulaha II, kog je Husein dobio sa prvom suprugom princezom Munom.


Pored polubraće i polusestara, Haja ima još mlađeg brata princa Alija i stariju sestru Abir Muhaisen, koju su njeni roditelji usvojili nakon što je njena porodica poginula u izbegličkom kampu za Palestince.

 

Kraljica Alija i kralj Husein od Jordana, roditelji princeze Haje
Kraljica Alija i kralj Husein od Jordana, roditelji princeze Hajefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Kad je princeza Haja imala tri godine, ostala je bez majka. Kraljica Alija vraćala se 9. februata 1977. iz posete bolnici Tafileh na jugu zemlje vojnim helikopterom, koji se srušio usled oluje. Bez oca je ostala kasnije, 1999. godine, nakon njegove borbe protiv Non-Hočkinovog limfoma, posle čega je na mesto kralja došao njen polubrat Abdulah II.

 

Haja se školovala u Velikoj Britaniji od 1985. godine, a završila je, između ostlaog, i Univerzitet Oksford, gde je studirala filozofiju, politiku i ekonomiju.

 


Kada je imala 13 godina, počela je da se bavi jahanjem, a uspela je da izgradi zavidnu karijeru. Osvojila je bronzanu medalju u individualnim skokovima na Panarapskim igrama u Damasku 1992. godine, a bila je prva žena koja je predstavljala Jordan u konjičkom sportu na ovom turniru, nastupila je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, a tu je nosila i zastavu Jordana.

 

Danas je, kao istaknuta sportistkinja, na čelu više organizacija i sportskih udruženja u Jordanu i Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije, a 2007. godine posatala je članica Međunarodnog Olimpijskog komiteta.


Mnogi su bili iznenađeni kada se 2004. godine pročulo da se jordanska princeza Haja udaje za potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma, vladara Dubaija.


Ona je time postala njegova druga supruga, a par se venčao 10. aprila 2004. u Palati Al Baraka u Amanu.

 

Šeik Mohamed i princeza Haja
Šeik Mohamed i princeza Haja foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Tri godine kasnije Haja je donela na svet njihovu ćerku šeiku Al Džalilu bint Mohamed bin Rašid al Maktum, a 2012. rodila je i sina šeika Zajeda bin Mohameda bin Rašida al Maktuma.


Međutim, u februaru 2019. godine, šeik Mohamed razveo se od Haje po šerijatskim zakonima iako ona uopšte nije bila obaveštena o tome. Učinio je to baš na 20. godišnjicu smrti Hajinog oca kralja Hasana. Kako se pisalo, šeik je naučio da je ona imala aferu sa svojim britanskim telohraniteljem, a sve se dogodilo u vreme kada je šeik hitno poslao ljude da iz Engleske u Dubai vrate njegove ćerke šeiku Šamsu i šeiku Latifu.

 

Nekoliko meseci kasnije, princeza Haja napustila je Dubai sa svojom decom i preselila se u Veliku Britaniju, što je privuklo mnogo pažnje širom sveta.

 

 

Ona je najpre tražila azil u Nemačkoj, a "Tajms" je pisao da ju je u Evropu otpratio i jedan nemačk diplomata. Šeik Mohamed je tada na Instagramu objavio pesmu na arapskom i engleskom koju su mnogi videli kao posvetu Haji – pesmu o izdaji i punu pretnji.


Posle nekoliko nedelja, šeik je u Engleskoj započeo sudski proces kojim je tražio da se inherentnom jurisdikcijom njegovoj deci odredi povratak u Dubai, na šta je Haja odgovorila sopstvenim zahtevima za zaštitu dece, posebno ćerke Džalile, kojoj je, navodno, pretio prinudni i ugovoreni brak.


U martu 2020. Visoki sud je utvrdio da je šeik učestvovao u otmici njegove ćerke Šamse, kada se vratila u Dubai iz Engleske, kao i da je imao ulogu u prisilnom povratku njegove ćerke princeze Latife u domovinu 2002. i 2018. godine.

 

Princeza Latifa u jednom obraćanju javnosti
Princeza Latifa u jednom obraćanju javnostifoto: Youtube Printscreen

Navodno, Šamsa i Latifa su lišene slobode, a sudija je utvrdio i da su tvrdnje o fizičkom zlostavljanju koje je princeza Latifa iznela u jednom snimku verodostojne.


Uz to, utvrđeno je da je princeza Haja podigla 8,8 miliona dolara s jednog od računa svoje dece i iskoristila taj novac da potplati osoblje kako bi njena afera s telohraniteljem ostala tajna. Među zaključima Suda stoji i da je šeik navodno na različite načine uznemiravao i zastrašivao bivšu suprugu od kraja 2018. godine.


Na početku sudskog postupka, ser Endrju Mekfarlejn opisao je šeika kao „čoveka međunarodnog značaja čiji položaj i međunarodni status opravdavaju visok nivo poštovanja“. U martu su autori za The Guardian razmišljali o toj kontekstualizaciji, komentarišući: „Posle Mekfarlejnovih eksplozivnih zaključaka, nejasno je da li njegov laskavi opis još uvek važi.

 

Šeik Mohamed i princeza Haja
Šeik Mohamed i princeza Haja foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Proces je bio iscrpljujući, dug, mučan, a 2021. otkriveno je i da su šeikovi agenti hakovali telefone princeze Haje i njenih advokata preko špijunskog softvera, što je on negirao.

 

Mohamed je pokušao i da kupi kuću u blizini Hajine u Engleskoj, zbopg čega je ona izjavila:


Osećam se kao da me uhode. Nemam kuda da odem da budem bezbedna od njega ili onih koji deluju u njegovom interesu. To je vrlo represivno.

 

Princeza Haja posle suđenja u Engleskoj
Princeza Haja posle suđenja u Engleskojfoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Sve je okončano tek u decembru 2021. godine, kada je princeza Haja dobila puno starateljstvo nad sinom i ćerkom, a šeiku je određeno da plati višemilionsku svotu bivšoj supruzi, uz redovno izdržavanje dece.


U martu 2022, Visoki sud je izneo i zaključak da je princeza Haja bila žrtva nasilja u porodici, a proglašena je jedinom osobom koja je zadužena za medicinsku negu i školovanje njene dece.

 

 

makonda-tracker