DANAS BI NAPUNILA 74

Cela Jugoslavija je obožavala njen anđeoski glas: Lepa Splićanka je iznenada preminula u 42. godini!

1

Mnogi ne znaju da je upravo ona bila prva pevačica poznate jugoslovenske grupe

foto: Printscreen/Youtube/24sata News
foto: Printscreen/Youtube/24sata News

Na današnji dan 1950. godine rođena je prva pevačica Novih fosila Đurđica Barlović, čiji glas je krasio hit albume kao što su "Da te ne volim", "Nikog nema da mu kažem","Sanjaj me","Neka vali gingolaju svoje barke".

 

Talentovana Splićanka prvi nastup je imala sa samo 13 godina, na dečijem festival "Đeca pjevaju".

 

Međutim, prvi nastup koji je zabeležila kamera bio je u čuvenoj emisji "Obraz uz obraz", koju su 1974. godine vodili Milena Dravić i Dragan Nikolić. Tada je pevala "Kad bi bio samo moj".

 

 

U toku srednje škole interesovala se za muziku, te je svirala je klavir i gitaru, da bi po završetu postala pevačica VIS-a Batali iz Splita.

 

Ubrzo potom gostovanja u pomenutoj emiji, kada je cela Jugoslavija čula njen specifičan i talentovan glas, pridružila se novonastaloj grupi Novi fosili.

 

 

Poslednji album koji je Đurđica snimila s Fosilima bio je "Za đecu i odrasle", nakon čega je 1982. godine napustila grupu kako bi se posvetila privatnom životu i udala za zubara Bracu sa kojim je dobila sinove Bornu i Hrvoja, iako je do poodmakle trudnoće i dalje išla na nastupe.

 

 

Ubrzo se posle porođaja odlučila za solo karijeru, koja je takođe bila uspešna sa svega četiri albuma koliko je uspela da snimi za života, jer je 1992. godine pevačica prelepog glasa iznenada preminula u bolnici u Zadru, od posledica akutnog infarkta izazvanog trombozom desne koronarne arterije.

 

 

Album "Nerdovršena priča" sa hitovima koje je uradila sa grupom "Novi fosili" objavljen je posthumno.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

 

Bonus video

 

makonda-tracker