tužno

ODREKLA se dece svesno, rekla: "SMRT MI NE MOŽE NIŠTA" Slađana Milošević je preminula iznenada, a živela je sreću i tugu

1

Slađana Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici, posle kraće bolesti, a datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Slađana Milošević preminula je u Beogradu
Slađana Milošević preminula je u Beogradufoto: Damir Dervišagić

Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.

 

Slađana Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici, posle kraće bolesti, a datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni. Ona je bolovala od retke autoimune bolesti, o čemu je govorila u javnosti, kada je otkrila i kakvog je zdravstvenog stanja.

 

Rođena je 3. oktobra 1955. godine u Beogradu i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji. Od malih nogu se videlo njeno interesovanje za muziku, a već kao devojčica krenula je na časove klavira. Svoj prvi veći uspeh imala je već krajem sedamdesetih.

 

U školi sam uvek imala problema. Ja nikada nisam morala da učim, dovoljno mi je bilo da sedim na času i zapamtim. To je svima smetalo, plus što sam bila u muzičkoj školi i takmičila sam se. Bila sam talentovani violinista. Učila sam od najboljih – rekla je ona gostujući u emisiji “Sceniranje”.

 

Svoju porodicu nazivala je “porodicom ludih naučnika” i otkrila je da je njen deda često voleo da pravi neke čudne napitke.

 

Moja mama je pedagog, predavala je srpski. Čak je i meni predavala nekoliko meseci, ja sam bila velika žrtva moje mame. Morala je da prikaže đacima da smo svi jednaki. Jednom sam otišla do katedre da je pitam da mi zareže olovku, onda je mama vikala da izađem iz učionice. Kod kuće sam dobila grdnju. Nisu me tukli roditelji, bila sam preterano dobro dete. Sad me je to stiglo. Meni je drago što je tako. Kada učimo decu da budu gruba i nametljiva, mi remetimo njihovu prirodu, treba pustiti čoveka da se razvija. Vršnjaci su me voleli kada je neko drugi morao da uradi umesto njih. Trenirala sam karate, imam plavi pojas – rekla je Slađana pa otkrila da su svi u njenoj porodici matematičari:

 

Moj deda je stalno eksperimentisao. Uzeo je jedan plac, mi smo porodica ludih naučnika. Naravio je laboratoriju i moj tata je otišao kod dede, i kad se vraćao kući caklele su mu oči. Deda je voleo da pravi napitke – piše Stil.

 

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila „Gran Pri“. Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pesmom „Au, Au“ i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre Bijelog Dugmeta.

 

Slađana Milošević uvek je bila posebna i drugačija
Slađana Milošević uvek je bila posebna i drugačijafoto: Antonio Ahel/ATAImages

U Jugoslaviji ogroman uspeh postigla je njena duetska pesma sa Dadom Topićem, "Princeza", koja je snimljena 1984. godine i prevedena na engleski jezik. Miloševićeva je u svojoj višedecenijskoj karijeri mnogo puta nagrađivana za svoj rad najprestižnijim nagradama.

 

Svojevremeno, u jeku popularnosti nije mogla da se kreće bez obezbeđenja jer je svojom drugačijom pojavom izazivale druge.

 

Spasila čoveka od sigurne smrti

 

Doživljavala je strašne neprijatnosti koje su joj vrlo često priređivali njeni obožavaoci, a jedna od najbizarnijih situacija bila je kada je njen fan pokušao da se ubije posle koncerta!

 

Taj incident bio je u blizini Splita. Naime, posle nastupa, ekipa je kolima krenula nazad, ali sve vreme su ih pratila dva automobila, preticali su ih, usporavali, zastajkivali, a onda je jedan od ta dva autapreleteo liticu i pao u provaliju! Slađana je naterala svog vozača da zaustavi kola i sama sišla u provaliju i izvukla čoveka iz olupine. Na svu sreću, taj čovek je preživeo, ali je ona to veoma emotivno doživela. Povukla se iz javnosti, nije je bilo nekoliko godina na sceni.

 

Svesno se odrekla majčinstva
Svesno se odrekla majčinstvafoto: kurir tv

Svojevremeno je priznala da se svesno odrekla majčinstva i posvetila karijeri i raznim poljima u umetnosti − muzici, pisanju, slikanju, režiji.

 

– Procenila sam da je za mene značajnije da napišem i snimim 150 pesama, da me ispunjava to što stvaram harmoniju zvuka i teksta tako što pišem ili režiram i pokušavam da popravim svet oko sebe. Takvo životno određenje za mene je bilo veće i značajnije od materijalnog i fizičkog prokreiranja, što mogu da učine i drugi. Moji potomci ne moraju da budu biološki, jednako važno je imati i ideološke – zaključila je.

 

Mislim da bih bila divna majka. Ja se do maksimuma posvećujem svemu i ja ne bih mogla da pustim svoje dete da odrastaju bez mene. To je jedan od razloga, drugi jer smatram jednako vrednim ostavljati dela za sobom, u nekim slučajevima i mnogo vredniji. Neko će se ostvariti kao biološki roditelj, a neko kao intelektualni roditelj – objasnila je ona u emisiji "Sceniranje".

 

Bolest Slađane Milošević

 

Pre nekoliko godina, u intervjuu za Story, Slađana je rekla: "Meni ni smrt ne može ništa!".

 

Ipak, ona se nekoliko godina kasnije razbolela. U jednom trenutku, Slađana Milošević otkrila je da boluje dve godine. Ona je progovorila o svom stanju i istakla da je njeno zdravlje i dalje ugroženo.

 

Bolest nosi naziv Sjegrenov sindrom. Njena simptomatologija i način lečenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna. Nažalost, bolest je veoma teška, sa brojnim imunološkim promenama. Napada sve telesne sisteme. Jedino kineska tradicionalna medicina može pomoći, jer od ranih dana tretira čoveka kao jedinstvenu celinu. U zapadnoj medicini jedino psihosomatika ima takav pristup. Čovek je jedinstvo tela i psihe i samo tako se može lečiti – rekla je pevačica svojevremeno.

 

Bonus video

Slađana Milošević ispred Kliničkog centra

 

makonda-tracker