mnogo su se lepo družili

Posvetio joj je divnu pesmu s tajnom i smislio slatku prevaru: Znate li koja naša pevačica je KUMOVALA Đorđu Balaševiću?

0

Đorđe Balašević imao je predivno prijateljstvo s pevačicom, koje je preraslo i u kumstvo.

Đorđe Balašević osmislio je slatku prevaru za dan svog venčanja
Đorđe Balašević osmislio je slatku prevaru za dan svog venčanjafoto: Dragana Udovičić

Slavni kantautor Đorđe Balašević preminuo je pre 3 godine, a bio je i ostao miljenik generacija na Balkanu, ali i svom Novom Sadu.

 

Mnoge njegove pesme žive među ljudima i rado se pevaju, a iza njega je ostao nemali broj hitova i predivnih stihova. 

 

Među njima je i pesma “Jedan Saša iz voza”, a ona krije tajnu koja je malo kome poznata!

 

Zanimljivo je da je Đole inspiraciju za ovu pesmu našao u prvoj ljubavi pevačice Bilje Krstić, svoje kume, koja se dogodila tokom njenih studija na Fakultetu muzičke umetnosti.

 

 

Od njega sam naučila mnogo. Naučila sam da steknem taj neki svoj mir… Sekirala sam se, ali sam uz njega uspela da se pomirim sama sa sobom. Ne možete malo toga da naučite od njega o životu, ljubavi… – nabrajala je u „Jutru”, pa nastavila: Retko ko je kao on umeo da pretoči tu emociju u pesme. On je meni posvetio i jednu autobiografsku pesmu. „Jedan Saša iz voza”. U to vreme imala sam momka Sašu i kada sam imala neke ljubavne probleme, da bi me oraspoložeo, on mi je napravio tu pesmu – otkrila je svojevremeno Bilja.

 

Bilja Krstić bila je inspiracija za jednu Balaševićevu pesmu
Bilja Krstić bila je inspiracija za jednu Balaševićevu pesmufoto: Antonio Ahel/ATA Images

Kako je izgledalo venčanje Đoleta i Olje Balašević?

 

Iako su se Bilja i Đorđe samo družili tada, kasnije se iz prijateljstva rodilo i kumstvo. Zanimljivo je da su kumovi "prevareni", pa nisu ni znali da su pošli na venčanje.

 

Venčanje Đoleta i Olje bilo je veoma neobično, a Đole je, u svom svojstvu najduhovitijeg čoveka, sve zabavljao, pa i matičara.

 

Svadba je bila skromna, upriličena u četvrtak 7. maja 1981. godine, s obzirom na to da je Đorđu umrla majka. Kumovi su bili Biljana Krstić i Josip Boček, koje je Đole "prevario" rekavši da treba da snimaju neku emisiju na televiziji i da obavezno ponesu lične karte. Ja sam imala užasnu tremu, a Đorđe je pravio viceve čak i na sopstvenoj svadbi. Kada su se otvorila vrata kod matičara i začuli se zvuci "Svadbenog marša", dočekali su nas matičar i njegova asistentkinja sa lentama, a Đole je to morao da prokomentariše: "Oho – vidi Mis i prva pratilja!" — prisetila se Olivera Olja Balašević u jednom intervjuu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

PANONSKI MORNAR NIŠTA MANJE NIJE NI ZASLUŽIO: Đorđe Balašević dobija muzej u Novom Sadu

 

makonda-tracker