zaboravljene

Otmice, filmska bekstva, Ujedinjene nacije... Ove MISTERIOZNO NESTALE PRINCEZE imaju priče dramatičnije od filma

0

Dok svet priča o Kejt Midlton i širi teorije zavere tokom njenog oporavka od operacije, malo ko pominje slučajeve nestanka članica drugih kraljevskih porodica, a one su pune misterije

Lala Salma, nekadašnja supruga kralja Mohameda od Maroka
Lala Salma, nekadašnja supruga kralja Mohameda od Marokafoto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Slučaj Kejt Midlton, princeze od Velsa, već danima je jedna od glavnih tema u svetskim medijima, pa se tako i ugledne televizije i listovi bave misterijom u vezi s njenim stanjem.


Supruga princa Vilijama operisana je sredinom januara, kako je saopštila Kensingtonska palata, koja je izdala saopštenje da će se ona posvetiti oporavku i da ćemo je ponovo videti po Uskrsa.


Međutim, činjenica da nije poznato šta je operisala, zašto i kako se oseća, kao i brojni gafovi s njenim novim fotografijama podstakli su spekulacije, teorije zavere i veliku zabrinutost među fanovima britanske kraljevske porodice.

Dok se svet pita šta se tačno dešava s Kejt Midlton, malo je poznato da ona nije jedina princeza na svetu čiji je život u ovom trenutku obavijen gusto tkanim velom tajni. Zapravo, ima ih više!


Gde je nestala lala Salma, "princeza duh"?


Jedna od njih je princeza Salma, (bivša?) supruga kralja Mohameda VI od Maroka.

 

Lala Salma, nekadašnja supruga kralja Mohameda od Maroka
Lala Salma, nekadašnja supruga kralja Mohameda od Marokafoto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Životna priča lale Salme veoma je interesantna jer je u pitanju obična žena iz naroda koja je inženjerka i bila je uspešna poslovna žena dok se 2002. nije udala za kralja. U braku je par dobio sina princa Mulaja Hasana i ćerku lalu Hadiju.


Narod je jednostavno obožavao princezu zbog njenog odgovornog pristupa svojim kraljevskim dužnostima, učešća u humanitarnim akcijama, osnivanja fondacije koja se bavi prevencijom i pomoći pri lečenju raka...

 

Negovala je sjajan odnos s prvim damam i kraljicama drugih država, poput kraljice Leticije od Španije i kraljice Ranije od Jordana.

 

1 / 7 Foto: EPA/ABDELJALIL BOUNHAR

A onda je nestala.


Lala Salma je iznenada prestala da se pojavljuje u javnosti 2017. godine, a potom su usledili razni tračevi. Naredne godine je objavljeno da su se kralj i princeza razveli, što Palata nikad nije zvanično potvrdila.

Od tada se pojavila u javnosti 2019, kada je viđena u Onkološkom centru "Beni Melal", i poslednji put 2021. Pisalo se potom 2022. da je proslavila svoj 44. rođendan na kraljevskom imanju u Rabatu, a navodno danas živi povučeno.

 

Lala Salma, nekadašnja supruga kralja Mohameda od Maroka
Lala Salma, nekadašnja supruga kralja Mohameda od Marokafoto: EPA-EFE/Federico Anfitti

Princeza Šamsa


Šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum, premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija, umeo je više puta da se nađe u medijima zbog nedržavničkih pitanja.


Jedno od njih svakako je drama s princezom Hajom, njegovom bivšom suprugom, koja je jedna od najmanje sedam žena s kojima je sklapao brak. U međuvremenu se razveo od svih osim od prve supruge šeike Hind bint Maktum al Maktum, a otac je 26-oro dece.


Jedna od najpoznatijih i, svakako, najmisterioznija je princeza Šamsa bint Mohamed al Maktum, rođena 15. avgusta 1981. godine u Dubaiju. Nju je šeik dobio u braku s Hurijom Ahmad Lamarom, a poznato je da je ona više puta pokušavala da pobegne od svoje porodice.

 


Prvi put se to dogodilo u julu 2000. godine, dok je bila na odmoru u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tada je uspela da pobegne i odsela kod prijatelja u Londonu. Međutim, mediji su potom pisali da su Šamsu već u avgustu u Kembridžu oteli muškarci koji su radili za njenog oca i potom je vratili u Dubai. Sud u Britaniji je 2020. utvrdio da je njen otac organizovao otmicu.


Kancelarija za inostrane i poslove Komonvelta tvrdila je da je šeik pokušao da interveniše kod britanske Vlade zbog policijske istrage.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @princesslatifaofdubai


Ona od 2020. uopšte nije viđena u javnosti, a njena sestra Latifa tvrdila je da je Šamsa posle besktva provela u zatvoru osam godina.


Princeza Latifa


Rođena 5. decembra 1985, još jedna ćerka šeika Mohameda s Hurijom Ahmed – princeza Latifa – takođe je velika misterija za svet već godinama.


Ona je u martu 2018. pokušala da pobegne iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz pomoć nekadašnjeg francuskog obaveštajca Ervea Žobera i instruktorke kapoere iz Finske Tine Jauhijainen. Posle nekoliko dana, specijalne snage presrele su njihovu jedrilicu na putu prema Indiji u filmskoj akciji i vratili je kući.

 

Princeza Latifa, ćerka šeika Mohameda
Princeza Latifa, ćerka šeika Mohamedafoto: Youtube Printscreen

Kako je njena drugarica Tina kasnije ispričala, dok su kraljevi ljudi odvlačili princezu Latifu ona je šutirala i vikala:


Nećete me vratiti živu. Ne vodite me nazad! Ubijte me ovde!

U potresnom snimku koji je objavila kada je naslutila da će njen pokušaj bekstva propasti, princeza Latifa ispričala je da u svojoj zemlji nema slobodu, da je "tamničena, mučena, prebijana i cenzurisana ceo život". Ona se osvnula i na pokušaj bekstva njene sestre Šamse i rekla da je njena starija sestra drogirana nakon što je vraćena kući.


Princeza je ispričala da je njenom ocu stalo samo do reputacije, da je on "čisto zlo", kao i da je već pokušala da pobegne 2002, nakon čega je, kaže, bila zatočena i godinama fizički mučena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @princesslatifaofdubai


Princeza Latifa viđena je od pokušaja bekstva u tek nekoliko navrata u Dubaiju, Španiji i na Islandu, između ostalog i kada se fotografisala s bivšom predsednicom Irske i bivšom visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Meri Robinson, koja je navela da je ćerka šeika Mohameda okružena "pažnjom i ljubavlju".


Aktivisti za ljudska prava nazvali su ove fotografije marketinškim potezom i kritikovale Robinsonovu, a advokat za ljudska prava Rodni Dikson u zahtevu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za prisilne i nevoljne nestanke (WGEID) pozvao je UN da preduzmu "sve moguće korake da obezbede sigurnost, zdravlje i puštanje princeze Latife" i tvrdio da je ona "u velikoj opasnosti".


Tri godine je, inače, trajala kampanja #FreeLatifa,koja je obustavljena 2021, nakon čega su advokat Dejvid Hej, Latifin rođak Markus Esabri i Šinejd Tejlor opisali princezinu situaciju kao "najbolju poziciju u kojoj se nalazila, u smislu slobode, dve decenije".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Latifa Al Maktoum (@soylati)


U aprilu 2023. na Instagram nalogu s princezinim imenom koji nije verifikovan pojavila se objava u kojoj se ona navodno zahvaljuje svima koji su pokazali interesovanje za njeno blagostanje.


Potpuno sam slobodna i živim nezavisnim životom – navodi se u toj objavi.

 

Od tada je na ovom profilu objavljeno još nekoliko fotografija: jedna na kojoj je navodno Latifina prijateljica, jedna ilustracija i stara fotografija skoka iz aviona princeze s drugaricom Sarom Stajls.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Latifa Al Maktoum (@soylati)

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

"Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu"

 

makonda-tracker