bliska prijateljica kraljice leticije

Misteriozni nestanak miljenice svih Marokanaca: "Princezu duhova" niko nije video poslednje četiri godine

0

Marokanska princeza Lala Salma bila je omiljena princeza, a onda joj se izgubio svaki trag.

foto: Nieboer/royal house/PPE / Sipa Press / Profimedia
foto: Nieboer/royal house/PPE / Sipa Press / Profimedia

Maronska princeza Lala Salma (44) godinama je bila redovna predstavnica kraljevske porodice na svim važnim događajima.

 

Svoju ulogu supruge marokanskog kralja Mohameda VI (59) je veoma ozbiljno, pa je tako putovala i u inostranstvo predstavljajući supruga i svoju zemlju. 

 

Bila je i na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton 2011. godine,  rado je ugošćavala prve dame poput Brižit Makron i Mišel Obame, a posebno se zbližila sa španskom kraljicom Leticijom.

 

Tokom svog aktivnog rada je osnovala i Fondaciju, koju je nazvala po sebi,a koja se bavila prevencijom i lečenjem raka u Maroku, a pomagala je i u lečenju AIDS-a. 

Ona je bila i ambasadorka dobre volje za Svetsku zdravstvenu organizaciju ,a podržavala je i ženska prava, kao i obrazovanje. 

 

Princeza sa završena dva fakulteta (inženjerskog i računarskih nauka) bila je obožavana u Maroku, a tamošnji narod ju je smatrao "pravom princezom". 

 

Međutim, od 2017. godine počinje sve manje i manje da se pojavljuje u medijima.

Godinu dana kasnije, 2018. godine su je prozvali "princezom duhova" otkako je u magazinu Hola objavljeno da se razvela od supruga, marokanskog kralja Mohameda. 

 

Iz kraljevske porodice ova informacija nikad nije ni demantovana ni potvrđena. 

 

Ona se pojavila 2019. godine u službenoj poseti kako bi dokazala da je tu i da je živa, ali joj se od tada gubi trag. 

 

Nakon njenog nestanka, pojavile su se razne spekulacije. 

 

Budući da je kraljevska porodica tabu tema u marokanskim medijima, tamošnji novinari se ni ne usuđuju da pitaju gde je princeza.

 

Postojala su nagađanja iz novinarskih krugova da je princeza Lala dobila određenu količinu novca i da će biti uklonjena iz javnosti. 


- Lala je imala težak zadatak pokušavajući da bude prva "vidljiva" supruga jednog marokanskog kralja, tu je postojao veliki jaz. Ipak ona je uradila neke sjajne stvari, a rodila je i dvoje dece. Uvek sam mislila da je dobro prošla. Verujem da će dobiti novac, veliku lepu kuću i sve što joj treba da ne bi rekla ništa o tome. Ali sve je to prilično tužno ako je istina - izjavila je jednom prilikom novinarka Neti Lejstra. 


Osim toga,kružile su glasine i da je pobegla na grčko ostrvo Keu sa mlađom ćerkom, da je otišla u Ameriku i da živi u Rabatu, ali ništa od toga nije potvrđeno.

 

Kada se od 2017. do 2019. godine nije pojavljivala u javnosti, postojala je glasina i da je preminula što je ona demantovala pojavivši se u zvaničnoj poseti onkološkom centru Beni Melal 2019. godine. 

Međutim, nakon tog pojavljivanja više nema njenih fotografija niti pojavljivanja na važnijim događanjima, iako se prošle godine pojavila vest u arapskim medijima da je proslavila rođendan na kraljevskom imanju u Rabatu, gde navodno živi. 

 

Advokat kralja Mohameda i princeze Lale Salme je službeno demantovao bilo kakve sporove oko starateljstva, a i glasine o njenom begu iz zemlje. 

 

Lala i Muhamed su se upoznali na jednoj zabavi 1999. godine, verili su se 2001. godine, a venčali godinu dana kasnije. 

 

Venčanje je bilo veoma raskošno, a time što je bilo javno prekršena je marokanska tradicija koja nalaže da kraljevsko venčanje bude tajno. 

 

Njihov brak je bio revolucionaran ne samo zbog toga što je ona bila prva supruga marokanskog kralja koja je postala princeza, već i prva koja se pojavljivala u javnosti i fotografisala.

 

Imaju dvoje dece, prestolonaslednika Moulaja Hasana (19) i princezu Lalu Kadiju (16).
 

 

makonda-tracker