ZASTRAŠUJUĆE

Mračni događaj o kojem Čarls ćuti već 30 godina: Dobio je preko 500 pisama, a onda zamalo STRADAO i to pred KAMERAMA

0

Nekada princ, a danas kralj Čarsl, doživeo je kao mlad napad o kojem nikada javno nije želeo da govori

NA PRINCA ČARLSA JE IZVRŠEN ATENTAT U MLADOSTI
NA PRINCA ČARLSA JE IZVRŠEN ATENTAT U MLADOSTI foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Kralj Čarsl III doživeo je pre skoro tri decenije bio svedok nemilog događaja kada je na njega pištolja pucao dvadesetrogodišnjij demonstrant Dejvid Kang u Sidneju baš na današnji dan.

 

Mnogi su tada govorili o hrabrosti koju je princ pokazao, jer je ostao potpuno miran dok je posmatrao kako policija hapsi i na zemlji drži mladića koji mu je zamalo oduzeo život.


Da je njegov potencijalni ubica uspeo u svojoj nameri, kralj Čarls nikada ne bi stigao na tron.

 

 

Bio je to trenutak koji je zaprepastio ceo svet nakon što su shvatili šta se zapravo dogodilo.

 

Nemili događaj desio se tokom kraljevske turneje 1994. godine na ceremoniji povodom Dana Australije. David Kang je bio kambodžanski student koji je skočio iz gomile na oko šest metara od princa u Sidneju i potrčao ka njemu.

 

Čarls je ostao izuzetno miran dok je Kang, koji je sada advokat, trčao ka njemu i pucao. U nameri da povredi princa sprečio ga je tim za obezbeđenje, uključujući ličnog telohranitelja princa Čarlsa koji je pojurio ne bi li osigurao bezbednost princa od Velsa.

 

 

Telohranitelj je stavio svoje telo ispred princa Čarlsa i pokazao svoju "spremnost da rizikuje sopstveni život i preuzme metak za svog klijenta“, rekao je bivši telohranitelj.

 

Nakon događaja kralj je pozdravljen kao 'Njegova kraljevska hladnokrvnost' dok je brisao prašinu sa svog sakoa nakon čega je nastavio svoj govor u sidnejskom Tumbalong parku kao da se ništa nije dogodilo.

 

Kang je kasnije rekao da je izveo akrobaciju kako bi istakao težak položaj kambodžanskih tražilaca azila koji su držani u zatočeničkim logorima u Australiji. Uhapšen je i osuđen na 500 sati društveno korisnog rada.

 

NEMILI DOGAŠAJ DOGODIO SE PRE 30 GODINA
NEMILI DOGAŠAJ DOGODIO SE PRE 30 GODINA foto: EPA / STR

 

Snimak incidenta pokazao je kako Čarls reagovao na pucnjeve koje je Kang ispalio iz pištolja. Video je osvanuo na Internetu, a na njemu se vide i užasnuta školska deca i drugi prisutni koji su prisustvovali događaju.

 

U roku od nekoliko minuta od početka drame, obaveštene su i kraljica Elizabeta II i princeza Dajana - koja je tada već bila razdvojena od muža više od godinu dana.

 

Privatni sekretar princa od Velsa u to vreme, komandant Ričard Ejlard, bio je svedok trenutka kada je Kang započeo svoj napad.

 

KRALJ ČARLS JE UMALO POGINUO U ATENTATU KOJE SE DESIO PRE 3 DECENIJE
KRALJ ČARLS JE UMALO POGINUO U ATENTATU KOJE SE DESIO PRE 3 DECENIJE foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

 

- Video sam ovog lika kako trči veoma, veoma brzo ka bini brzinom sprintera na 100 metara. Video sam kako puca - rekao je.

 

Posle se polemisalo o tome ko je kriv za bezbednosni propust. Međutim, tvrdilo se da je Palata tražila da se policija ne postavlja između Čarlsa i javnosti.

 

Da je Kang ispalio prave metke i ubio Čarlsa, princ Vilijam – tada sa samo 11 godina – postao bi kraljičin naslednik.

 

Kangova majka je 2015. otkrila da je njen sin, kojeg je nazvala 'dobar dečko', oženjen, da ima dvoje dece i da radi kao advokat u Sidneju.

 

Bonus video:

Naš poznati muzičar svirao na kraljevskom venčanju

 

makonda-tracker