ŠTA VI MISLITE?

Britanci POBESNELI zbog skandaloznog članka o Kejt Midlton! "UVREDLJIVA tirada" koju je teško prepričati se širi mrežama

1

Dok bi niži smrtnici ostali kod kuće, Ketrin je dokazala da šou mora da se nastavi – prva je rečenica u tekstu koji se masovno deli i u jednako velikom broju negativno komentariše već dva dana.

Kejt Midlton pojavila se na Pozdavu bojama, zvaničnom obeležavanju rođednana kralja Čarlsa, a među novinarima koji su na Ostrvu pisali o tome je i jedna novinarka koja je očigledno njena velika (ali baš velika) obožavateljka.
Kejt Midlton pojavila se na Pozdavu bojama, zvaničnom obeležavanju rođednana kralja Čarlsa, a među novinarima koji su na Ostrvu pisali o tome je i jedna novinarka koja je očigledno njena velika (ali baš velika) obožavateljka.foto: Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kejt Midlton, princeza od Velsa, u subotu se pojavila na Pozdravu bojama (eng. Trooping the Colour), tradicionalnoj ceremoniji i paradi kojom se slavni zvanični rođendan britanskog monarha i postala svetska tema broj jedan (iako je jetrva Megan Markl pokušala da joj ukrade pažnju medija).


Društvene mreže odmah su preplavile fotografije i snimci supruge princa Vilijama, koja nije viđena u javnosti od decembra 2023. godine na nekom zvaničnom događaju.


U međuvremenu, Kejt je imala operaciju u predelu abdomena u januaru, u martu je saopštila da joj je otkriven rak i da mora da se podvrgne "preventivnoj hemioterapiji", a sve vreme su ovaj slučaj pratile misterije, nagađanja i teorije zavere.

1 / 7 Foto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

U svakom slučaju, princeza od Velsa se pojavila uobičajeno lepa, otmena i nasmejana, a u veličanju njene snage britanski portal Telegraph otišao je, rekli bi neki, predaleko.

Kontroverzan tekst o Kejt Midlton


Autorka ovog sajta Alison Pirson objavila je tog dana članak naslovljen "Naša lepa dama: Nesebično pojavljivanje princeze od Velsa bio je tonik koji je Britaniji bio potreban". Prvi deo naslova aluzija je na Kejtinu haljinu, koja podseća na onu koju je legendarna Odri Hepbern nosila u filmu istog imena 1964, a drugi je samo kap u moru problema koje čitaoci vide u tekstu.

Dok bi niži smrtnici ostali kod kuće, Ketrin je dokazala da šou mora da se nastavi – uvod je ovog članka.


Sintagma "niži smrtnici" u originalu glasi "lesser mortals", što je još pogrdniji izraz od "običnih smrtnika", koji se čuje u srpskom jeziku.


I prve rečenice nastavljaju se u sličnom tonu, pa se tako Pirsonova od srca zahvaljuje supruzi princa Vilijama što se doterala, sedela malo u automobilu i kočiji i mahala s balkona.

Dve reči: hvala ti. Hvala, princezo od Velsa, što ste bili apsolutni vojnik i prisustvovali Pozdravu bojama po hladnom, sivom danu, kada bi "niži smrtnici" s vašom bolešću ostali kod kuće, ušuškani u svoje pidžame. Hvala što ste žrtvovali privatnost koja vam je toliko potrebna da biste potpuno ozdravili – piše Alison Pirson.

 

Kejt Midlton u kočiji na Pozdravu bojama, posle šest i po meseci van javnog života
Kejt Midlton u kočiji na Pozdravu bojama, posle šest i po meseci van javnog životafoto: James Manning / PA Images / Profimedia

Hvala vam što se ukazali podršku kralju, koji nije dobro, na njegov zvanični rođendan i što ste dali podsticaj široj kraljevskoj porodici, kojoj je nedostajala zvezdana moć otkako ste se povukli iz javnog života u januaru zbog velike operacije. Hvala što ste podsetili na divnu lepotu Odri hepbern u beloj haljini s raskošnom, ogromnom, prugastom, crno-belom mašnom. Vi ste naša lepa dama – stoji u uvodu ovog teksta.


U nastavku se ona osvrće na to da je vreme bilo "užasno", a ističe da se jedini zračak svetlost pojavio dolaskom Kejt Midlton i njene dece, dok su smejali i mahali iz staklene kočije.

 

Reakcije na skandalozan tekst o princezi od Velsa


Društvenu mrežu Iks odmah su preplavili negativni komentari na račun članka, a mnogi su najpre zamerili autorki to što ljude koji nisu kraljevske krvi ili u braku sa članovima kraljevske porodice i bore se protiv strašne bolesti kakva je rak naziva "nižim smrtnicima".

Izabraću hiljade Britanaca koji nemaju luksuz da ne dođu na posao iako imaju rak i one koji ostaju kod kuće zbog njega svakog dana pre nego Ketrin, princezu od Velsa – navela je britansko-nigerijska aktivistkinja i lekarka dr Šola Mos-Šogbamimu.


Hiljade pacijenata u Britaniji obolelih od raka trpe duge liste čekanja, zdravstvenu diskriminaciju, umiru bez lečenja, nemaju nikakvu finansijsku, moralnu i društvenu podršku, ali Kejt Midlton se pojavljuje jednog dana i predstavlja svaku prednost koja je sistemski uskraćivana drugima koji imaju rak kao "tonik koji je potreban Britaniji"? – šokirana je dr Mos-Šogbamimu.


S nepoštovanjem, od*ebi. Jedini "niži smrtnici" ovde su Alison Pirson i urednik koji je odobrio da se ova uvredljiva tirada objavi – zaključila je.

Objavu ove lekarke do sada je na društvenoj mreži Iks (nekadašnjem Tviteru) videlo više od 766 hiljada ljudi, a negativni komentari nastavljaju da se nižu jer je ona samo jedna od mnogih koji su u neverici zbog toga što se pojavljivanje Kejt Midlton predstavlja kao neverovatna hrabrost dok ljudi koji boluju od raka moraju da idu na posao ili, jednostavno, nisu u stanju da se kreću zbog svog teškog stanja.

 

Princ Vilijam i Kejt Midlton na Pozdravu bojama 2024. godine
Princ Vilijam i Kejt Midlton na Pozdravu bojama 2024. godinefoto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

"'Niži smrtnici' sumiraju sve što je pogrešno s kraljevskim institucijama u 2024. godini", "Doveli su je da zaustave tračeve. Oh, i za zavedeni Telegraph ona je obična smrtnica kao i mi, jedina razlika je što se udala za novac. Ona nije ništa bolja od bilo koga drugog ko se trenutno leči od raka", "Niko nije bolji od drugih, evo šta nije u redu s monarhistima", "Moja maćeha nije bila u stanju da jede i povraćala je u svoju činiju jer joj je tumor veličine lubenice blokirao stomak i creva. Sada shvatam da je bila 'niža' jer nije imala tim stilista i šminkera da je dokotrljaju u zlatnoj kočiji"... neki su od komentara.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

 

makonda-tracker