kultna

Pomerala je granice & nadmašila čak i Dajanu: Haljina Kejt Midlton na Pozdravu bojama je omaž jednoj LEGENDARNOJ ŽENI

0

Ukoliko vam je haljina koju je princeza od Velsa nosila juče delovala poznato, to nije slučajno: ona je inspirisana jednom od najpoznatijih kreacija u istoriji filma

Princ Vilijam i Kejt Midlton sa decom
Princ Vilijam i Kejt Midlton sa decomfoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Kejt Midlton, princeza od Velsa, juče se pojavila na Pozdravu bojama, tradicionalnoj ceremoniji i paradi kojom se slavni zvanični rođendan britanskog monarha.


Trenutno je to kralj Čarls III, Kejtin svekar, koji je i na svoj važan dan ostao u senci snahe, jer je ovo bilo prvo pojavljivanje supruge princa Vilijama posle šest i po meseci.


Kejt je izgledala uobičajeno fenomenalno i pokazala da je u mnogo boljem stanju nego što se mesecima spekuliše, a nosila je haljinu svoje omiljene dizajnerke Dženi Pekam. Ukoliko vam je ona bila poznata – to nije slučajno!

1 / 9 Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Princeza od Velsa opredelila se za belu midi-haljinu koja prati liniju tela, model dugih rukava koji krase crni detalji, a njen najefektniji deo je crno-bela raskošna mašna ispod zatvorenog okovratnika.

Britanski mediji pišu da je Kejt Midlton podsetila na Odri Hepbern u filmu "Moja lepa gospođice" (My Fair Lady) iz 1964. godine, a sličnosti su zaista ogromne.

Lik Elajze Dulitl, koji tumači jedna od najvećih filmskih zvezda u istoriji, na svom debiju na Askotu nosi vrlo otmenu belu haljinu, beli dugački model sirena-kroja koji je na više mesta ukrašen crno-belim trakama.

 

 

Najinteresantniji deo svakako je statement mašna u ovim kontrastnim bojama koja se nalazi ispod vrata, baš kao na haljini Kejt Midlton.

 


Odri Hepbern tada je nosila i raskošan crno-beli šešir nakrivljen tako da asimetrično uokviruje lice dok mu obod pada preko jednog obraza, a slično je i sa fascinatorom Kejt Midlton na Pozdravu bojama.


Za dizajn haljine koju je u filmu "Moja lepa gospođice" nosila Odri Hepbern bio je, inače, zadužen čuveni engleski dizajner i kostimograf Sesil Biton, koji je za svoj rad na kostimima u ovom ostvarenju nagrađen Oskarom.

 

Njegova bela kreacija sa crno-belim trakama je jedna od najpoznatijih haljina u istoriji svetske kinematografije, a 2011. godine je na aukciji rodata za 4,5 miliona dolara.

 

Inače, Kejt Midlton nosila je ovu haljinu i na jednom svečanom ručku u Bakingemskoj palati 2023. godine, a tada je ona imala samo jednu crnu traku u predelu struka i crni porub, dok joj je sada dodata crno-bela mašna.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Čarls će morati još dugo da vlada

 

makonda-tracker