obožavana

Volela je Argentinu, Huana i – CIPELE: Kratak i neobičan život prve dame zbog čije smrti je narod bio okovan tugom

0

Toliko je Evita Peron bila voljena da je zbog njene smrti cela država stala na nekoliko dana

Evita Peron pozdravlja narod
Evita Peron pozdravlja narodfoto: Keystone Press Agency / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Marija Eva Duarte došla je na svet 7. maja 1919. godine, a zanimljivo je da se u njenoj autobiografiji "Razlog mog života" (La Razón de mi Vida) ona ne pominje ni datume ni događaje iz ranog detinjstva, kao ni mesto rođenja, niti ime kod joj je tada dato.


Ipak, pronađen je matični list koji je pokazao kada je rođena, i to pod imenom Marija Eva Duarte, dok njena potvrda o krštenju navodi isti datum kao dan rođenja, ali piše i da njeno ime glasilo Eva Marija Ibarguren.

 

Uvreženo je mišljenje da je prvi pomenuti dokument ona falsifikovala pred udaju.

 


Detinjstvo je provela najpre u jednom selu, pa u Huninu, a bila je vanbračno dete – njen otac, inače bogati farmer, još uvek je bio u braku kada je stupio u vezu s Evitinom majkom. S Huanom Ibarguren dobio je pored Evite još četvoro dece, a potom ih sve ostavio bez ičega. Zatim je umro kada je Eva imala šest godina, a njena porodica nije mogla da prisustvuje sahrani.


Iako nikada formalno nisu dobili očevo prezime, Huana je imenima sve dece dodala Duarte.

 

Kako bi izdržavala porodicu, Evitina majka je radila mnogo poslova, a najčešće se bavila šivenjem.

 

 

  • Eva Marija Duarte – radijska zvezda


Od malih nogu, počela je da pokazuje ljubav prema sceni i sa 15 godina već počela glumačku karijeru u Buenos Ajresu, gde se preselila zbog svoje prve ljubavi i poznatog pevača Augustina Magaldija.

 

Uskoro je postala najplaćenija radijska glumica u Argentini i suvlasnica jednog radija, a izgradila je ime i bila dobro poznata početkom četrdesetih.

 

  • Brak s Huanom Peronom


U januaru 1944. godine, u San Huanu se dogodio zemljotres u kom je živote izgubilo više od 10.000 ljudi, a vojni pukovnik Huan Peron tada je bio na čelu Ministarstva rada i organizovao je skupljanje pomoći za najugroženije.

 

 

Eva, tada vrlo popularna radijska glumica i voditeljka, bila je pozvana da učestvuje u prikupljanju sredstava i tada je prvi put srela Huana Perona.


Evita Peron, prva dama Argentine


Razlika između njih iznosila je čak 24 godine, ali im to nije smetalo i venčali su se već naredne godine, a nisu imali decu, koju Huan Peron nije dobio ni u jednom od tri braka.

 

Evitin život se uskoro promenio više nego što je mogla i da nasluti. Peron je izabran za predsednika Argentine, i to u tri mandata, što znači da je i Evita imala politički uticaj i važnu ulogu u društvu.

 

Evita Peron u psoeti Francuskoj 1947.  godine
Evita Peron u psoeti Francuskoj 1947. godinefoto: PIGISTE / AFP / Profimedia

U vreme kada se žene nisu previše mešale u politiku, ona je iskoristila svoj položaj da poboljša uslove u kojima su živeli radnici, borila se za njihovo dostojanstvo i posebnu pažnju obraćala na prava žena.

 

Štaviše, upravo je ona lobirala da žene dobiju pravo glasa u Argentini, što se i dogodilo 1947. godine, a potom i osnovala prvu žensku političku stranku – Peron. Ipak, nikada nije postala političarka u punom smislu te reči, a tokom svog kratkog života učinila je mnogo za prava običnih, malih ljudi i žena čiji glas niko nije želeo da čuje.

 

  • Bolest i smrt Evite Peron


Devetog dana 1950. godine, prva dama se onesvestila u javnosti i samo tri dana posle toga je operisana. Iako je objavljeno da je izveden zahvat nad upaljenim slepim crevom, ispostavilo se da ima rak grlića materice u odmakloj fazi.

 


Epizode nesvestice su se nastavile sve do 1951. godine, a pratili su ih slabost i krvarenje i uskoro je postalo jasno da je Evita u vrlo teškom stanju. Potom joj je urađena histerektomija, a neurohirurg s Jejla Danijel I. Nidženson je 2011. analizom njenih rendgenskih snimaka lobanje došao do zaključka da je u poslednjim meecima života Eviti urađena lobotomija "kako bi ublažila bol, uznemirenost i anksioznost".

 

Ipak, rak je metastazirao i ubrzo se vratio i Evita je bila prva Argentinka koja je prošla kroz hemioterapiju. Do 1952. godne je izgubila 36 kilograma, a preminula je 26. jula te godine.


Nakon njene smrti, radijski emiteri su prekinuli programe kako bi objavili saopštenje da je umrla "gospođa Eva Peron, duhovni vođa nacije".

 

 

Vlada je potom suspendovala sve zvanične aktivnosti na nekoliko dana i naredila da se 10 dana zastave viore na pola koplja. Filmovi su prekidani, gosti bi bili zamoljeni da izađu iz restorana i narod je tugovao, tiskajući se ispred predsedničke rezidencije uz suze.

 

  • Stil Evite Peron


Budući da je Marija Eva u Buenos Ajres stigla sanjajući o filmskoj karijeri, nije iznenađujuće što je u svakom svom javnom pojavljivanju kao prva dama izgledala poput filmskih diva tog vremena.

 

Postavila određena pravila kada je u pitanju stil prve dame neke zemlje u pratnji supruga na važnim političkim skupovima.

 

Postala je prva supruga predsednika čiji je stil pokazao da se ženi možemo diviti istovremeno zbog njenog uticaja, moći, inteligencije i odanosti idealima koliko i zbog ženstvenosti i modnog ukusa — čak i tokom strogih četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.


Obožavala je poslovne suknje s potpisom Kristijana Diora, divila se elegantnim šeširima i u svakoj prilici izgledala tako da bi se i vodeće plavokose zvezde Holivuda posramile u njenoj blizini.

 

 

Međutim, posebno mesto u Evitinom srcu zauzimale su cipele, mnogo pre nego što su one postale toliko obožavane da je maltene oformljen kult elegantnih ženskih salonki koji je danas na snazi.


Supruga Huana Perona čak je u predsedničkoj rezidenciji odvojila jednu veću prostoriju za svoju kolekciju cipela, među kojima su dominirali modeli otvorenih prstiju.

 

U jednom trenutku, imala je čak 200 pari skupocenih cipela, a mnogi veruju da to nije bio konačan broj. Nosila je udobne mokasine, jednostavne salonke, sandale s platformom... sve u skladu s prilikom, i uvek uspevala da ih ponese sa spontanošću i lakoćom kakva je i danas retka, čak i u slučaju prvih dama. Najviše je cenila italijanski brend Perugia, zatim modele modnih kuća Miguel, Mc Taylor i Maggio & Rossetto.

 

 

  • Madona kao Eva Peron u filmu "Evita"

 

S obzirom na takvu ljubav nekadašnje prve dame Argentine prema modi, ne čudi što je film o njenom životu imao kostime kao jedan od najvažnijih zadataka.


Danas je njeno ime često asocijacija na pop ikonu Madonu, koja ju je odigrala u sada već kultnom filmu Evita iz 1996. godine i koji i danas drži rekord po broju kostima koje je glavna junakinja promenila. Procenjuje se, naime, da je Madona promenila čak 85 odevnih kombinacija, a tu je, između ostalog, bilo 35 šešira, 45 pari cipela i 46 pari minđuša.

 


U muzeju Evita, osnovanom u njenu čast u Buenos Ajresu, danas se mogu videti mnogi lični predmeti slavne i voljene prve dame, a među njima i njene kolekcije cipela i šešira koje privlače hiljade turista iz celog sveta.

 

 

makonda-tracker