lako se prepoznaje

Kako i gde tačno boli SLEPO CREVO? Ovako izgledaju simptomi upale, a važno je znati kako da reagujete ODMAH

0

U slučaju da primetite simptome upale slepog creva, što pre se javite lekaru kako biste sprečili komplikacije

foto: Chinnapong/Shutterstock
foto: Chinnapong/Shutterstock

Većina bolova u predelu abdomena, naročito ukoliko je reč o iznenadnom i oštrom bolu, zabrinjavajuća je, a neretko je prva asocijacija na upalu i pucanje slepog creva. Kako se prepoznaje ovo stanje? Koji deo stomaka treba posebno pratiti?

 

  • Šta je tačno i gde se nalazi slepo crevo?


Slepo crevo (apendiks) predstavlja kesicu zakačenu za debelo crevo deset do petnaest centimetara udaljeno od pupka. U pitanju je tzv. crevuljak, odnosno izraslina u obliku creva koja je dugačka oko osam centimetara i široka svega oko sedam milimetara.


Jedina poznata uloga slepog creva jeste učešće u proizvodnji dobrih bakterija, ali uvreženo je mišljenje da ono nema nikakvu funkciju i aktivnu ulogu u organizmu.

 

Kako utvrditi gde se ono nalazi? Najpre zamislite svoj stomak kao kvadrat podeljen na šest manjih kvadrata. Slepo crevo nalazi se u onome što ste zamislili kao donji desni kvadrat.

 

Slepo crevo, Upala slepog creva, Apendiks, Apendicitis
foto: Alona Siniehina/Shutterstock
  • Kako nastaje upala slepog creva?


Ukoliko se u ovom delu tela poremeti normalna bakterijska flora, posledica je infekcija i stvaranje sluzi koja može da začepi mesto na kom se slepo crevo spaja s debelim.


Tada se kaže da je nastao apendicitis — upala slepog creva.


Međutim, do ovakvog začepljenja može doći i usled uvećanog limfnog tkiva u slepom crevu, kao i zbog stolice, kada bakterije počinju prekomerno da se razmnoažavaju i izazivaju upalu.


Ovo stanje je urgentno, što znači da je neophodno odmah se javiti lekaru.

 

  • Kako prepoznati upalu slepog creva?


Iako se slepo crevo nalazi u desnom delu stomaka, bolovi koje izaziva njegova upala se najpre javljaju u predelu pupka. Takav bol počinje naglo i i iznenada, a pogoršava se prilikom kašlja ili pokretanja i toliko je intenzivan da može da probudi pacijenta. Teži je i ozbiljniji od bilo kod bola koji se inače oseća pri stomačnim tegobama i značajno se pogorša za samo nekoliko sati.
Pored bolova, mogu da se pojave i povišena telesna temperatura, mučnina i povraćanje.

 

Slepo crevo, Upala slepog creva
foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Još neki od mogućih simptoma su:

  1. nadutost i otok stomaka
  2. zatvor ili dijareja
  3. ubrzan rad srca
  4. povišen broj leukocita
  5. manjak apetita
  6. loše varenje
  7. pojačana potreba za obavljanjem velike nužde
  8. nemogućnost oslobađanja gasova analno
  • Kako postupiti ako sumnjate na upalu slepog creva?


Ako primetite pomenute simptome, obavezno se javite lekaru što pre – ako je zaista u pitanju apendicitis, odlaganjem posete medicinskoj ustanovi, rizikujete pucanje slepo creva, što je komplikacija koja zahteva hiruršku intervenciju. Ako do pucanja dođe, možete da osetite privremeno olakšanje, ali će uskoro bol da se pojača usled zapaljenja trbušne maramice.

 

Upala slepog creva, Slepo crevo
foto: Zetar Infinity/Shutterstock

Važno je znati da se razlikuju akutna i hronična upala apendiksa. Teža je akutna, koja je iznenadni slučaj tokom kog bol intenzivno raste tokom 24 sata i može da dođe do pucanja. Lekari u tom slučaju insistitraju na vađenju slepog creva, odnosno operaciji, čime se problem trajno eliminiše.


Ovakva operacija može da se izvede standardno hirurški ili laparaskopski, a period oporavka traje od dve do tri nedelje, nakon čega se život nastavlja normalno.

 

 

makonda-tracker