Orahovača je bogata jodom i vrlo je ukusna, pa ne čudi što je izbor mnogih, naročito žena, koje vole slatka pića
Mladi orasi već su uveliko spremni za prirpemu ukusnog pića koje obožavaju ljudi širom sveta, a u Srbiji je naročito popularna. To i ne čudi, jer su je naše bake pravile pre mnogo godina i to baš po ovom receptu.
Ono što je važno jeste da orasi budu mali, mladi, jer u suprotnom orahovača će biti jaka, opora i mnogo gorka.
Mladi orasi imaju veliku količinu joda, a s obzirom da ih ne možemo konzumirati sirove, jer su mnogo gorki, evo načina da njihove minerale iskoristimo na najbolji način.
Evo kako da napravite domaći liker od oraha.
Potrebno je:
- 20 mladih, zelenih oraha
- 1 l rakije (lozovača, šljivovica...)
- šećer (u težini oraha)
Priprema:
U veliku teglu ili flašu sa širokim grlom stavite oprane orahe, pa odozgo šećer i sipati rakiju. Najbolje je da birate sitnije orahe, jer su oni mlađi i orahovača onda neće biti mnogo gorka.
Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu.
Nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta. Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.
Prema narodnim preporukama, potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Ovako se čisti kokos




