"Nadam se da ćemo se ponovo sresti"

Njena smrt ga je SLOMILA: Gorbačov je bio jedini sovjetski lider koji je isticao svoju PRVU DAMU i njihovu ljubav

2

Dok su njegovi prethodnici ili skrivali supruge ili ih držali u svojoj senci, Mihail Gorbačov je svetu ponosno pokazivao svoju prvu damu i pričao o njihovim simpatijama, prvom poljupcu, braku i svom očaju nakon njene smrti

foto: EPA PHOTO ITAR-TASS/POOL/-/vg/kr
foto: EPA PHOTO ITAR-TASS/POOL/-/vg/kr

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u 92. godini posle duge bolesti, saopštila je Centralna klinička bolnica.


Političar je ostao poznat po tome što je okončao Hladni rat, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjestskog Saveza i poslednji je sovjetski lider u istoriji. Za vreme svog mandata, sklopio je sporazume o smanjenju oružja sa SAD i partnerstvo sa Zapadnim silama da ukloni Gvozdenu zavesu.


Tokom svojih najvećih uspeha i neuspeha, Gorbačov je imao podršku u supruzi Raisi, koja je bila njegov oslonac.

 

Za razliku od ostalih sovjetskih lidera, Mihail Gorbačov nije krio svoj topao odnos sa suprugom, elegantnom ženom koja se često pojavljivala s njim u javnosti i čija je prerana smrt bila veliki udarac za njega.


Svojom samouverenošću i modnim stilom, Raisa Gorbačov se izdvajala i postala slavna ličnost, a umnogome je pomogla da se poboljša imidž Rusije i njenog supruga na Zapadu.

Prkosila je stereotipima i jasno pokazivala da Mihail predstavlja novu generaciju sovjetskih političara. Za njega, ona je bila i to i mnogo više: partnerka, osoba od poverenja, najvažniji saputnik i najveća podrška na putu ka promenama.


Išli smo kroz ceo život držeći se za ruke – rekao je Gorbačov u dokumentarcu iz 2012. godine. – Imala je u sebi nešto veličanstveno... Bila je kao princeza.

 

Par se upoznao na Moskovskom državnom univerzitetu, najvećem i najstarijem u Rusiji, tokom ranih pedesetih godina 20. veka. Raisa Titarenko je u Moskvu stigla iz sela Rubtovsk, u blizini granice s Mongolijom, kako bi studirala filozofiju, dok je Gorbačov bio student prava iz južnog grada Stavropolja.

Kako je sovjetski lider otkrio u svojim memoarima "Sam sa sobom", Raista na početku njihovog poznanstva nije bila zainteresovana za vezu.


Osećao sam da gubim glavu. Želeo sam da vidim Raisu i da budem bilo gde gde je ona – priznao je.


Međutim, Raista je upravo doživela bolan raskid i rekla mu da ne želi da se viđa s njim.

 

– Rekao sam joj da ne mogu da ispunim njen zahtev, da bi to za mene bila katastrofa. To je bilo moje priznanje ljubavi – istakao je.


Prvi poljubac dogodio se u jednom parku, kada su se kupali u jezeru i iznenada je počela grmljavina.

Sećam se Raisinog lica u bljesku munje, njenih uplašenih očiju. Zagrlio sam i nespretno, ali strastveno, počeo da je ljubim – napisao je Mihail Gorbačov.


Par se venčao 193. godine, posle čega su se preselili u Stavropolj, ali je Gorbačov brzo napredovao u Komunističkoj partiji, što ga je učinilo najmlađim članom Politbiroa – imao je 49 godina. Raisa je za to vreme radila kao profesorka filozofije i sociologije.


Gorbačov je potom 1985. godine postao generalni sekretar partije i preuzeo najveću državu sveta i drugu supersilu, sve vreme s Raisom kao najvećom podrškom.


Celog života, gde god da sam bio, Raisa i ja nismo prekidali razgovor. Kad sam postao generalni sekretar i predsednik, zvao bih Raisu dva-tri puta dnevno ili bi ona pozvala mene – otkrio je jednom prilikom.

Povremeno se tih godina moglo čuti da je Gorbačov "papučar", a Raista je predstavljana kao sila koja stoji iza njegovog trona. Međutim, on je u svojim memoarima oštro negirao da je supruga bilo kako uticala na njegove odluke.


Te priče da je donosila političke odluke bile su besmislice. Nije znala čak ni kako Politbiro funkcioniše – napisao je on.

 

Raista Gorbačov izdvajala se vrlo otmenim stilom, a mnogi su joj zamerali zbog nošenja skupocenih bundi u vreme kada prosečna žena u zemlji nije mogla da priušti ništa slično. Kasije je otkrila da je nekada u potaji prodavala svoju odeću buticima polovne robe jer plata njenog supruga nije mogla da obezbedi takav stil.


Tokom neuspelog puča protiv Gorbačova 1991. godine, počeli su Raisini zdravstveni problemi, nakon čega je doživela moždani udar. Izgubila je moć govora, a snimci prve dame po povratku u Moskvu bili su tužni – bila je samo senka žene koju je narod pamtio.

 

Raisa Gorbačov, Mihail Gorbačov
foto: EPA PHOTO ITAR-TASS/POOL/-/jt/kr

Godinama nakon što je Gorbačov otišao s vlasti, kada je zamenjen novom generacijom ruskih poltiičara, Raisi je 1999. dijagnostikovana leukemija. Lečila se nekoliko meseci na jednoj nemačkoj klinici, ali je preminula nedugo potom, sa 67 godine.


Gorbačov nije krio da su ga proganjala sećanja na njene poslednje dane.


Iznova i iznova se vraćam na poslednje dane Raisinog života i mučenja kroz koje je morala da prođe – napisao je sovjetski lider. – Šta sam više mogao da uradim ili ne uradim da izbegnem ovu užasnu sudbinu?

 

1 / 4 Foto: EPA-PHOTO/EPA/POOL/STR/vg/kr/ow


Nakon što je njegova supruga preminula, priznao je da mu je veoma teško.


Nikada se u životu nisam osećao tako usamljeno... Nadam se da ćemo se ponovo sresti – bio je iskren Gorbačov.

 

Raisa Gorbačov
foto: EPA/YURI KADOBNOV

Političar je 2006. godine osnovao fondaciju koja nosi imenj njegove supruge i koja se bavi prikupljanjem sredstava za pomoć deci oboleloj od leukemije i drugih oblika kancera. Godinu dana kasnije, otvorio je u Sankt Peterburgu kliniku za lečenje dece koja imaju leukemiju, a ona takođe nosi ime Raise Gorbačov.


Par je imao jedno dete – ćerku Irinu, koja je radila kao potpredsednica Fondacije Gorbačov. Nakon majčine smrti, ona se sa ćerkama preselila kod oca, a jednom prilikom je na pitanje novinara hoće li se ponovo oženiti Gorbačov rekao da se to nikad neće desiti.

 

 

makonda-tracker