teška sudbina

Bila je PRVA DAMA, špijunka, državna udovica: Jovanku Broz su poredili sa Džeki Kenedi, a jedno joj nikad nisu oprostili

1

Životni put Jovanke Budisavljević Broz bio je turbulentan.

foto: AFP / AFP / Profimedia
foto: AFP / AFP / Profimedia

Mnoge priče ispričane su o jednoj od najlepših prvih dama koje je Jugoslavija ikada imala. Njen život je bio sklop neobičnih prilika od kada se u ratnim danima našla u prvoj ženskoj četi i NOB-u. 

 

Usledio je gubitak porodice, a potom rad na mestu Titove lične sekretarice. Najlepši period njenog života bio je prožet raskoši dok je bila u braku sa  predsednikom SFRJ. 

 

 

Uprkos mnogim nedaćama koje su je snašle tokom života Jovanka Broz je uvek bila odvažna i dostojanstvena. Ostala je simbol elegancije i hrabrosti jedne epohe.

 

Udovica nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita imala je životni put koji prevazilazi maštu holivudskih scenarista.

 

Nekadašnji državni rukovodioci sumnjali su da ona hoće da izvrši državni udar, a pojedini su je optuživali i da je psihički nestabilna i paraonična.

 

Prvi sustret sa Titom desio se 1944. godine neposredno pre Jovankinog Desanta na Drvar. Njena nesvakidašnja lepota privukla je pažnju predsednika Jugoslavije koji je u tom periodu živeo na Belom dvoru sa nevenčanom suprugom Davorjankom Pavlović.

 

Jovanka Broz
foto: Profimedia

 

Titova tadašnja sekretarica i partnerka Davorjanka, umire od tuberkuloze 1946.godine. U tom periodu, Jovanka je prekomandovana u Beograd gde postaje lična sekretarica predsednika SFRJ. U Titovoj rezidenciji u Užičkoj 15 i Belom dvoru, mlada Jovanka je vodila brigu o poverljivoj arhivi kao i maršalovoj kući i domaćinstvu.

 

Ljubav između maršala i hrabre ratne heroine rađa se tih godina, a slučajni susreti i neposredna blizina vode do konačnog ozvaničenja veze 1947. godine. Tito i Jovanka venčali su se u tajnosti par godina kasnije kada je ona imala samo 28, dok je Titu bilo 60 godina.

 

 

Od tada počinje relativno idiličan život Jovanke kao prve dame Jugoslavije. Zajedno sa Titom, Jovanka obilazi ceo svet i upoznaje najveće svetske lidere, kraljeve i kraljice.

 

Titov i Jovankin brak postaje predmet oštrih političkih rasprava. Prema izveštaju iz 1988. godine napisanog za Predsedništvo SFRJ najviši jugoslovenski forumi su na 59 sastanaka raspravljali samo o Jovanki.

 

Interesantno je da je ovaj proces započeo sam maršal, 21. januara 1974. godine kada je naredio Savezu komunista Jugoslavije da osnuje specijalnu komisiju koja će proučavati „slučaj drugarice Jovanke“, piše Danas. 

 

Jovanka Broz
foto: Profimedia

 

U vreme kada je sklopljen brak između Jovanke i Tita, Američka medijska kuća objavila je anketu prema kojoj se Jovanka Broz, pored Merilin Monro i Nefertiti, svrstava među tri najlepše žene u istoriji sveta, kako se navodi u pomenutoj monografiji Ivane Pantelić.

 

Prefinjen stil prve dame Jugoslavije takođe je privlačio pažnju, a posebno su se isticale njene elegantne haljine izrađene od najraskošnijih materijala.

 

Sofisticirane toalete, prepoznatljiv blagi osmeh i uvek uredna visoka crna punđa i dan danas važe za simbol elegancije jednog prošlog vremena.

 

 

Poslednje tri godine Titovog života bila je rastavljena od njega, ali ne i razvedena.

 

Kada predsednik SFRJ umire u maju 1980. godine, njegova supruga se na kratko pojavljuje na sahrani. U svim državnim objavama i novinskim izveštajima Jovanka je bila pomenuta kao Titova udovica. 

 

Tog leta, uhapšena je pod nerazjašnjenim okolnostima. Nije bilo zvaničnog objašnjenja za njeno privođenje, iako se govorilo da ga je naredio sam Tito.

 

Jovanka Broz
foto: Profimedia

 

Nakon hapšenja 1985, udovica Josipa Broza živela je u potpunoj izolaciji bez priznate imovine i ličnih dokumenata. U tom periodu povučenog života Jovanka je poricala Titovu odgovornost za sve što joj se dogodilo, smatrajući da je on uradio sve da joj spase život. Neki joj to nikada nisu oprostili.

 

Od 2006. godine Jovanka je živela u relativnom siromaštvu kada je vladina komisija otkrila da njen stan u Beogradu nije održavan od njenog hapšenja 1980.

 

Jovanka je 23. avgusta primljena u Urgentni centar u Beogradu u teškom zdrastvenom stanju. Bila je u polusvesnom stanju, a ustanovljen je začetak sepse.

 

Preminula je 23. septembra 2013. u 89. godini života i po ličnoj želji sahranjena u Kući Cveća.

 

 

 

 

makonda-tracker