trudila se u tišini

Najbliži su za njenu borbu čuli na kraju: Tragična priča Mirjane iz filma "Ljubavni život Budimira Trajkovića"

0

Nakon što se suočila s najtežom dijagnozom, odlučila je da se bori sama, a njen život ugasio se samo nekoliko meseci kasnije

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Film "Ljubavni život Budimira Trajkovića" iz 1977. godine jedan je od klasika domaće kinematografije, koji su bezbroj puta gledale i uz koji su se od srca smejale generacije Jugoslovena.


Ostvarenje u režiji Dejana Karaklajića donelo nam je priču o mladiću koji pokušava da se snađe u novoj sredini, naviknut na stalne selidbe i bez mogućnosti da ostvari čvršće veze s okolinom.


U ulozi Budimira Trajkovića našao se mladi Predrag Bolpačić, kome je glas "pozjamio" Irfan Mensur, a gotovo da nema osobe na našim prostorima koja se nije nasmejala zbog čuvene scene u kojoj se on predstavlja lepoj komšini u liftu. "Zovem se Budimir Trajković i stanujem na 22. spratu", počinje on, dok se ljupka plavokosa devojka osmehuje slušajući ga.

 

Lepotica koja je Budi unela toliko nervoze jednim pogledom bila je Mirjana, koju je odigrala poznata glumica Marina Nemet i koja je do danas jedno od nezaboravnih lica jugoslovenskog filma.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen


Iako je ovo bila prva važnija uloga Marini, to nije bio prvi put da je ona stala pred kamere – iza sebe je imala učešće u filmovima "Događaj", "Družba Pere Kvržice", "Seljačka buna", "Đovani"... Bila je, međutim, vrlo mlada – bilo joj je tek 17 godina.


Kako je jednom prilikom ispričala, nakon što joj je ponuđena ova prilika, ona je mislila da će gluma biti samo prolazna tinejdžerska avantura u njenom životu, ali se ispostavilo da će ona biti njen život i da će u njoj ostati do samog kraja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @balkanino


Hrvatska glumica rođena je u Novoj Gradiški 1960, dok je glumu diplomirala u Zagrebu 1985. godine, na Akademiji dramskih umetnosti. Posle uloge u "Ljubavnom životu Budimira Trajkovića", jugoslovenska publika gledala ju je u velikom broju filmova, a veliku karijeru izgradila je u pozorištu. Sa uspehom je nastupala u teatru "Gavelle", a poslednju ulogu zabeležila je u predstavi "Alabama", za koju je dobila brojna vredna priznanja.

 

Kada joj je bilo 50 godina, saznala je sredinom 2010. da boluje od zloćudnog tumora dojke, i to sasvim slučajno, na rutinskom pregledu.

 

Usledila je operacija koja je trebalo da donese spas, ali se ispostavilo da je situacija bila daleko kritičnija. Marina je svoju bitku vodila u tajnosti i ni najbližima nije želela da prizna kroz šta prolazi, pa su oni saznali za to tek nakon što su im saopštili lekaru, kada je glumica već bila veoma loše i našla se u bolničkom krevetu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Davor Spisic (@davorspisic)


Poslednji dani bili su joj teški: imala je snažne glavobolje i mučnine, a po izlasku iz bolnice njene kolege su odigrale prestavu "Tartif" i sav novac od preodaje ulaznice donirale Marini. Kako bi im se zahvalila, pojavila se na ovom izvođenju i to je, ujedno, bilo poslednji glumičin izlazak u javnost.


Bitku s karcinomom izgubila je već 11. decembra iste godine.

 

 

makonda-tracker