DA LI STE ZNALI?

Prepuno simbolike, ali i tužno: Sloboda Mićalović nosi ime po ženi koja je dobila NAJLEPŠE LJUBAVNO PISMO u Jugoslaviji

0

Sloboda Mićalović je naša vrlo talentovana i angažovana glumica koja retko kad govori o svom privatnom životu, a odmerenost je jedna od osobina koje je krase.

foto: Radule Perisic/ATAImages
foto: Radule Perisic/ATAImages

Slobodu Mićalović smo lako upamtili po velikim ulogama koje je odigrala, ali i lepoti kojom je osvojila srca publike, međutim, glumičino ime je svakako jedna od njenih specifičnosti zbog kojih je prepoznatljiva.

 

Sloboda više voli da je zovu Boba, a glumica je jednom prilikom otkrila kako je došlo do toga da baš ona dobije to ime. Naime, glumici je ime dao otac, čuveni glumac Dragan Mićalović, a njegova simbolika je prilično jaka.

 

Kako je sama Boba jednom izjavila, ime je dobila po Slobodi Bodi Trajković, koja je bila čuvena ljubav Ive Lole Ribara, a istoimenu monodramu je igrao Dragan Mićalović.

 

– Moj otac je igrao monodarmu "Ivo Lola Ribar", a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg "Romea i Julije“ - rekla je tada Boba, pa dodala da njena imenjakinja na neki način i danas živi, kroz nju.

Sloboda Trajković je rođena u Vrnjačkoj Banji 1918. godine. Njen otac je bio ugledni apotekar, a ime joj je dao kao znak trijumfa slobode po završetku rata. Na studijama hemije kada je došla u Beograd, upoznala je Ivu Lolu Ribara i tada je počela njihova velika ljubav kojoj je Drugi svetski rat stao na put. Lola je otišao da se bori, dok se Sloboda vratila kući. Ostale su sačuvane reči koje joj je uputio u jednom pismo, sve u nadi da će se ipak sresti nakon rata.

 

1 / 4 Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

 

– Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam – optimista sam kao i uvek – da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje videti i uvek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano… U mom životu postoje samo dve stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo hteli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobede. I zato su te dve stvari u suštini, u meni samom, jedno… Ako primaš ovo pismo – ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živela naći ćeš, uvek živ, najbolji deo mene samog i svu moju ljubav prema tebi… I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobede.

 

 

makonda-tracker