svi smo se bar jednom naježili zbog nje

Golotinju je odbijala, umrla je zaboravljena: Najjezivija žena u istoriji Jugoslavije bila je i jedna od najlepših

3

Ukoliko ste ikada gledali najpoznatiji film ove srpske glumice, dobro ste upamtili njeno lice. 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Ukoliko čujete ime glumice Mirjane Nikolić, možda nećete odmah shvatiti o kome se radi, ali ako čujete da je u pitanju žena iz filma "Leptirica" – nećete imati dilemu.


Mirjana Nikolić rođena je u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a još kao dete je maštala da postane glumica.


Htela sam da budem glumica još u zabavištu – priznala je ona u jednom intervjuu.

 

Ipak, njen put do scene nije bio tako direktan, pa je najpre okušala sreću u drugoj oblasti.

 

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Youtube Printscreen

Upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kada joj se dogodio sudbonosni susret: na ulici ju je ugledala Soja Jovanović, prva srpska pozorišna i filmska režiserka. Odmah ju je ponudila ulogu u njenom filmu "Silom otac", gde je Mirjana igrala Arsinu ćerku Zoricu, a iste godine je zaigrala u mini-seriji "Baksuz" pored Zorana Radmilovića.


Osvajala je sve lepotom i dobrotom, a kolege su je obožavale.


Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira – rekao je svojevremeno njen kolega iz filma "Silom otac" Miodrag Petrović Čkalja.

 

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Youtube Printscreen

Nakon studija istorije umetnosti, preorijentisala se i upisala Pozorišnu akademiju, a njena lepota i talenat doneli su joj mnogo uspešnih uloga. Igrala je u "Pukovnikovici" Đorđa Kadijevića, "Nije bilo uzalud", "Kad više nisam bio vojnik"...


Ipak, ništa ne može da se uporedi sa uspehom koji joj je donela "Leptirica", televizijski film u režiji Đorđa Kadijevića, prvi jugoslovenski horor film.
Mirjana je i pre emitovanja ovog ostvarenja najavila da publiku čeka – neočekivano.

 

U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu leptirice – rekla je tada. – To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negde oko ponoći pretvaram se u vešticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz "Bala vampira". Ja ih davim i oni odlaze na groblje – postaju vampiri.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen, RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal


"Leptirica" je svoju premijeru imala 1973. godine, a njen uspeh je nemerljiv. Danas znamo da je ovaj film postao klasik jugoslovenske kinematografije, a mlada Mirjana igrala je uz velika imena kao što su Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.


Posle "Leptirice", Mirjana je igrala u još više od 20 ostvarenja, među kojima su "Jaguarov skok", "Vojnikova ljubav", "Vaskrsenje zmaja"... Dobila je i ulogu Anđele u "Povratku otpisanih", pojavila se i u više epizoda "Pozorišta u kući", "Vuku Karadžiću"...


Poslednju ulogu zabeležila je u mini-seriji "To se samo svici igraju" 1996, da bi se potom povukla iz glume.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen, RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal


Poznato je da je odbijala da se razgoliti pred kamerama.


Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj detinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? – izjavila je jednom prilikom. – Ne mogu da zamislim sebe da igram devojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu.

 

U jednom intervjuu, Đorđe Kadijević je izjavio kako nije imao mnogo kontakta s Mirjanom nakon što je glumila u seriji "Vuk Karadžić", slučajno ju je sreo 2012. godine, neposredno pre njene smrti.

 

Mirjana Nikolić, Leptirica
foto: Youtube Printscreen

Kako je istakao, žalio je što Mirjana Nikolić nikad nije uspela da vidi koliko je njena "Leptirica" značila publici širom sveta, a u njenu čast je organizovao specijalnu projekciju filma.


Preminula je u Beogradu 23. juna 2012.

 


 

makonda-tracker