tragičan kraj

Umrla je nasred ulice, baš kao njena majka: Glumica koju su generacije Jugoslovena OBOŽAVALE doživela tešku sudbinu

1

Na današnji dan, pre 59 godina, na svet je došla jedna od najvoljenijih i najlepših glumica na našim prostorima

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

U januaru 2021. godine region je zatekla vest da je iznenada preminula Rialda Kadrić, glumica koju najbolje znamo kao Mariju iz "Žikine dinastije" i koja je zabeležila još nekolicinu uloga u uspešnim projektima u staroj Jugoslaviji.


Da je i dalje među nama, Rialda bi danas proslavila 59. rođendan, a verovatno bi se pripremala i za svoj veliki povratak filmu. Naime, 2020. godine je komisija Filmskog centra Srbije odobrila 22,5 miliona dinara na konkursu za komercijalni repertoarski film za snimanje nastavka "Žikine dinastije" koji će nositi naziv "Luda godina".

 

Planirano je da se u njemu pojavi Nikola Kojo, koji je irgao Mišu u čuvenom serijalu, Vesna Čipčić kao frau Elza, Vladimir Petrović kao Boba i predivna Rialda Kadrić kao Marija, ali je njena prerana smrt onemogućila da je ponovo vidimo u ulozi koja ju je proslavila.

 

Lude godine, Rialda Kadrić, Vladimir Petrović, Printscreen, Žikina dinastija, Marija i Boba
foto: YouTube/Printscreen

Rialda Kadrić rođena je u Beogradu 14. juna 1963. godine, a još kao dete postala je glumica. Odrastajući u samom centru prestonice, kao devojčica je postala članica Dramske sekcije Radio Beograda, a već u 13. snimila svoj prvi film. Dok je gradila glumačku karijeru, ona se posvetila i svom obrazovanju, pa je studirala svetsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 1984. godine je prvi put posetila London da bi usavršila svoje znanje engleskog jezika.


Iako joj je glumačka karijera bila u usponu, po izbijanju rata u Jugoslaviji preselila se zauvek u London, u koji se najpre uputila da bi usavršila engleski jezik. Tamo je, međutim, započela novi život.

 

Tog 16. januara 1991. godine moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, i rešila sam da ostanem u Londonu i počnem neki novi život ― ispričala je ona jednom prilikom.


Rialda se, inače, do kraja života osećala kao Jugoslovenka, pre svega zato što dolazi iz mešovite porodice, baš kao i njen suprug.

 

Rialda Kadrić, Marija iz Žikine dinastije
foto: Youtube Printscreen

Prvo pitanje koje postavljaju sada u vreme raspada Jugoslavije je koje ste nacionalnosti. Dozvolite da vam predstavim svoje korene, moj deda bio je Rus, majka Srpkinja, a otac musliman, odrasla sam u Srbiji. Udata sam za čoveka koji ima srpske, mađarske, hrvatske i jevrejske korene, sebe predstavlja kao osobu koja je budala jer sebe još smatra Jugoslovenom ― ispričala je u emisiji "Balkanskom ulicom".


Kako su mediji kasnije pisali, Railda je u poslednjim godinama života uspešno radila kao psihoterapeut, a preminula je u Atini, kada je doživela srčani udar i umrla na licu mesta, na ulici, baš kao njena majka.

 

1 / 7 Foto: Printscreen


Rialda je ostvarila nešto manje od 20 uloga tokom svoje uspešne glumačke karijere, a poslednju je zabeležila 1990. godine, u filmu "Čudna noć". Ipak, najpoznatija je kao Marija iz "Žikine dinastije", serijala uz koji stasavaju generacije širom regiona.

 

 

makonda-tracker