ne bi se vratila filmu

Zvali su je SRPSKA BRIŽIT BARDO: Najlepša Jugoslovenka prekinula je karijeru zbog porodice, a onda joj je srce slomljeno

0

Glumica Beba Lončar jedno je od omiljenih lica jugoslovenske kinematografije, a glume se odrekla na samom vrhuncu karijere

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Film "Ljubav i moda", koji je obeležio jednu eru srpskog i jugoslovenskog filma i prava je prekretnica u istoriji domaće kinematografije, doneo nam je jedno od najprepoznatljivijih i najlepših lica glumačke scene Beograda – predivnu Desanku Bebu Lončar.


U ostvarenju obojenom muzikom, plesom, vožnjom i bezbrižnošću, Beba Lončar, tada sedamnaestogodišnjakinja, zabeležila je nezaboravnu ulogu Sonje Ilić.


Šarmantna Beograđanka, tada studentkinja romanistike, imala je u tom trenutku iza sebe ulogu Magde u partizanskom filmu "Deveti krug" Francea Štiglica, a ponuda za "Ljubav i modu" činila joj se kao san.

 

Došli su kod mene i rekli mi - snimaćeš jedan film, vozićeš "vespu", nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom... To je bilo kao san! – rekla je kasnije Beba.

 

Odmah nakon premijere, bilo je jasno da je Jugoslavija dobila veliku zvezdu, a mnogi su je upoređivali s njenom koleginicom iz Francuske Brižit Bardo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by • Filmirano (@filmirano)


Posle "Ljubavi i mode", igrala je lavne i sporedne uloge u filmovima "Dvoje", "Dr", i "Lito vilovito", a uloga vikinške princeze u prvoj američko-britansko-jugoslovenskoj koprodukciji "Dugi brodovi" Bebu Lončar poslala je 1965. godine u Rim.


U Italiji je zabeležila desetine uspešnih uloga, često u koprodukcijskim projektima s jugoslovenskim producentima, a u domaću kinematografiju se vratila filmovima "Drugarčine" i "Pakleni otok". Poslednji put se na velikom platnu pojavila 1982. godine, u italijanskom ostvarenju "Kuća prokletih".


Mnogi Jugosloveni i Italijani su uzdisali za našom Bebom, a njeno srce je osvojio hrvatski biznismen Josip Radeljak, s kojim je dobila sina Lea.

 


Tri kilograma i 150 grama, 52 dugačak, crven, sa zulufima… Kad sam ga najzad uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svet. Život u bolnici duboko me je izmenio. Napustila sam glumu i rešila da budem s detetom, da ga dadilje ne vuku po setovima – ispričala je Beba jednom prilikom.


Par je u braku proveo 23 godine, a pisalo se da je Radeljak prevario glumicu, i to s još jednom vanserijskom lepoticom jugoslovenskog filma – Enom Begović.

 

To se zove zamor materijala. Sećam se da smo živeli fantastično i posle smo počeli da idemo na živce jedno drugom. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem. Seks je najvažniji deo te igre. Ali ljubav, nažalost, nije večna, ma koliko mi žene to romantično želele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više reskiraju. To je zato što živimo u muškom svetu. Njima se preljuba oprašta, a kojoj bi ženi bilo oprošteno da ostavi muža sa sve decom i nađe 20 godina mlađeg frajera? Pa stavili bi je na stub srama. Samo, ko smo mi da sudimo ljubavi? – izjavila je u jednom intervjuu Beba Lončar.

 


Prema pisanju hrvatskih portala pre nekoliko godina, razvod je bio još traumatičniji za glumicu jer je Radeljak insistirao da on zadrži starateljstvo nad sinom i u tome uspeo nakon što je Beba u javnosti proglašena alkoholičarkom i smeštena za kliniku za lečenje zavisnosti. Međutim, Jutarnji.hr pisao je da se Beba sa sinom Leom sastajala u Londonu dok je on studirao i bila uz njega kad je maturirao, kao i kad je Leo izgubio maćehu Enu u saobraćajnoj nesreći.


Glumica ne krije da je u životu grešila, a to smatra sastavnim delom života.


Bože moj, svi grešimo... Sve je to deo života. Uvek sebi kažem – ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna – rekla je ona ranije.


Iako je imala priliku da odigra još mnogo uloga, Beba ne žali što je ranije okončala karijeru. Kako je jednom prilikom istakla, više nikad ne bi sela na "vespu" i provozala se beogradskim ulicama, niti bi se vratila filmu.

 


Ma ni u ludilu! A što se tiče glume, 25 godina je sasvim dovoljno. Sada se ne šetam po događajima, imam neke godine kada tražim mir, družim se sa prijateljima iz mladosti. Mislim da je sada poenta u tome da sačuvate glavu – svojevremeno je izjavila.


Beba danas živi u svom rodnom Beogradu i ima 79 godina, a ističe da ne vodi glamurozan život.


Živim na mom Dorćolu, gde sam i rođena. Imam nekoliko solucija za život u inostranstvu, gde povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla da radim kao devojčica i mlada žena. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se sa velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života – kaže ona.

 

Desanka Beba Lončar, Beba Lončar
foto: Damir Dervišagić

 

 

makonda-tracker