icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nije mu bilo lako

Plakao je, besneo, gurao ju je dok ga je grlila: Princ Vilijam ovo NIKAD nije oprostio princezi Dajani

Podeli:

Nakon što je ledi Di nanela bol svom starijem sinu na način koji nije mogao da nasluti, on nije imao snage ni da joj se javi na telefon

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Otkako je princeza Dajana stradala u avgustu 1997. godine, prinčevi Vilijam i Hari, njeni sinovi, daju sve od sebe da svet ne zaboravi kakva je žena bila nekadašnja princeza od Velsa. Nežna, brižna, posvećena humanitarnom radu, žena koja je iznad svega i uvek na prvo mesto stavljala svoju decu.


Međutim, ni u njihovom odnosu nije uvek sve bilo idilično, a navodno je princ Vilijam tokom tih burnih devedesetih bio toliko ljut na majku da nije hteo da razgovara s njom, niti da joj se čak javi na telefon.


Razlog — njen intervju koji je dala za Bi-Bi-Sijevu "Panoramu" dve godine ranije, u novembru 1995.

 

Dajana je tada pričala o svom teškom položaju u britanskoj kraljevskoj porodici i preljubi njenog supruga princa Čarlsa s Kamilom Parker, o omalovažavanju i bolu koji je trpela od prvog dana braka, ali i o još nečemu: svojoj aferi.


Nakon što je shvatila da je vreme da digne ruke od pokušaja da sredi svoj brak sa Čarlsom, Dajana je ljubav i utehu pronašla u zagrljaju drugog. Imala je više ljubavnika, ali jedan je podigao najveću buru — major Džejms Hjuit. Njihova veza bila je toliko intenzivna, burna i naočigled svih da do danas mnogi sumnjaju da je riđokosi oficir pravi otac princa Harija, što on odbacuje kao mogućnost.

 

1 / 12 Foto: Profimedia


Major Hjuit bio je oficir Kraljevske konjice, a jedna od njegovih dužnosti bila je da princezi od Velsa drži časove jahanja. Kako je kraljevski biograf Endru Morton jednom prilikom napisao, Hjuit je bio "čovek velikog šarma koji je pružio Dajani zabavno i saosećajno društvo u trenutku kada joj je bila potrebna podrška jer ju je suprug zapostavljao". Kako je Hjuit ispričao godinama kasnije, sama Dajana mu je tražila da bude njen instruktor jahanja.


Samo jedna stvar je pošla naopako. Zaljubili smo se — napisao je on u knjizi "Ljubav i rat", a ova ljubav trajala je, kako sam Hjuit otkrio, od 1986. fo 1991. godine.

 

Prema tvrdnjama Ane Pasternak, autorke knjige "Zaljubljena princeza", on je često dolazio u Kensingonsku palatu, a prve noći koju je prespavao s princezom bio je uplašen.

Rekao mi je da bio prestravljen kada je prvi put ostao u Kensingtonskoj palati tokom noći, laknulo mu je što su Čarls i Dajana imali odvojene sobe. Uz to, imala je 30 plišanih igračaka oko kreveta — prisetila se Pasternakova kasnije.


Ona je otkrila i da je Hjuit bio fan princa Čarlsa i da je s njim igrao polo, a Dajanin suprug nije se preterano opterećivao njihovom preljubničkom vezom.


Kako je obično bilo u aristokratskim krugovima, Čarls je znao i odobravao njihovu aferu jer je odvlačila pažnju Dajani i skidala pritisak s Kamile i njega — tvrdi Pasternakova. Veruje se da je Endru Parker Bouls na isti način gledao na vezu svoje supruge Kamile s princem od Velsa.

Budući da su se viđali tokom osamdesetih, a posebno zbog očigledne fizičke sličnosti između Džejmsa Hjuita i Dajaninog mlađeg sina Harija, decenijama opstaje glasina da princa Čarls nije otac mladog princa već da on nosi gene riđokosog oficira Kraljevske konjice. Ipak, ni sam Hjuit, koji se nije pokazao kao povučen i kratkog jezika kada treba da popriča s medijima o svojoj vezi s Dajanom, ne podržava ove tračeve.

Nisam — jasno je odgovorio na pitanje je li on Harijev otac i dodao da je Hari bio rođen kada su princeza i on stupili u vezu.


Što se tiče Harijeve riđe kose, ona je navodno nasleđe Spenserovih, Dajanine porodice, a ledi Di se silno obradovala kada je videla da je rodila crvenokosog dečaka i izjavila: "Ovaj je moj".

 

U periodu od 1989. do 1991, Dajana je svom ljubavniku slala ljubavna pisma, a to uključuje i vreme koje je Hjuit proveo u Zalivskom ratu. Sudeći po britanskim medijima, 1992. godine prestala je da mu se javlja na telefon i to je bio defintivni kraj njihove veze.


U čuvenom intervjuu za Bi-Bi-Si koji je Dajana dala 1995. godine, princeza je potvrdila da je bila zaljubljena u majora — tada kapetana — Hjuita.


Da, obožavala sam ga. Da, volela sam ga. Ali veoma sam izneverena — rekla je princeza Dajana.

Kako se u britanskoj javnosti spekulisalo, najverovatnije je mislila na pokušaje njenog bivšeg ljubavnika da "unovči" njihovu vezu.


Upravo su rečenice "Da, obožavala sam ga. Da, volela sam ga" nešto preko čega stariji sin princeze Dajane nije mogao da pređe. Ovaj intervju imao je ogroman uticaj na život i imidž kraljevske porodice, ali nikome nije pao teško kao, tada trinaestogodišnjem, princu Vilijamu.

 

1 / 12 Foto: Profimedia


Iako je bila brižna majka, mnogi su tada komentarisali da ona očigledno nije razmišljala o tome kako će njena ispovest o vanbračnoj aferi uticati na njenu decu, a Vilijam je tada bio u posebno osetljivom životnom razdoblju. Da sve bude gore, Dajana je skoro pa otvoreno odbacila mogućnost da će Čarls ikada zaslužiti da bude kralj Velike Britanije jer "zna njegov karakter", a Vilijamu se nije dopalo što Dajana tako srozava ugled njegovog oca i, neminovno, budućeg kralja.


Hari i Vilijam u tom trenutku su bili na školovanju u Itonu, potpuno usamljeni sa svojom tugom zbog šokantnog intervjua.

 

Dr Endru Gejli, koji je bio zaposlen u pomenutoj obrazovnoj ustanovi, pozvao je Dajanu čim je video reklamu za predstojeće emitovanje intervjua i rekao da je, po njegovom mišljenju, "imperativ" da ona dođe u školu i objasni sve lično Vilijamu, u četiri oka.


Je li to zaista neophodno? — pitala je Dajana.


Princeza je potom stigla u Iton i rekla sinu da je dala televizijski intervju, da će biti emitovan sutra i da on ne sme da bude iznenađen, a potom je otišla da popriča i s Harijem.


Ne brini — uveravala je obojicu sinova. — Sve će biti u redu, obećavam.

 

princeza Dajana
foto: Profimedia

Ipak , intervju nije bio "u redu" već u najmanju ruku bombastičan, a Vilijam je jecao ispred televizora mnogo pre nego što je 58-minutni razgovor završen. Potom je otrčao u svoju sobu, a odbijao da se javi na majčine pozive.


Mrzeo je to što je sve bilo na telleviziji, znao je da će ga vršnjaci ismevati, što i jesu. Imao je osećaj da je obrukala i sebe i njega — prisetio se kasnije dr Gejli.


Kada je došao trenutak da se Vilijam i Dajana konačno sretnu u Kensingtonskoj palati, mladi princ nije krio kako se oseća.


Otvorio se pakao — navodno se poverila Dajana svojim najbližima. — Bio je besan... Jer sam pričala ružno o njegovom ocu, jer sam pomenula Hjuita... Vikao je i plakao i, kad sam pokušala da ga zagrlim, gurnuo me je.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Vilijam se dan kasnije izvinio majci i doneo joj mali buket cveća, ali princeza je imala osećaj da je njiov odnos nepovratno uništen.


Što se time pomenutog majora Hjuita, on se godinama trudio da profitira od svoje ljubavi s princezom Dajanom.


Za detalje koje je ispričao Ani Pasternak za potrebe njene knjige "Zaljubljena princeza", oficir je dobio 300.000 funti, za intervju koji je dao tabloidu News od the World navodno je primio milion funti, a pokušavao je da proda pisma koja mu je slala.


U tim pismima nema ničega čega bismo se stideli. Mislim da su to istorijska dokumenta koja mi je pisala dok sam bio u Zalivskom ratu i imaće sve važniju istorijsku ulogu — svojevremeno je izjavio.


Nakon Dajanine smrti 1997, Hjuit je opstajao u medijima kao javna ličnost: pojavio se u muzičkom takmičenju Iks faktor, i to u verziji za poznate, pobedio je u jednom rijalitiju... Poslednje vesti koje su se o njemu pojavile u Velikoj Britaniji odnose se na njegovo zdravlje, budući da je 2017. godine doživeo šlog, a po otpustu iz bolnice nastavio je oporavak na jugozapadu Engleske.

 

 

Inicijalizacija u toku...