rođena za tugu

Jedan zvuk ju je proganjao ZAUVEK: Najbolnija priča u životu princeze Dajane NIJE ona o Čarlsovoj preljubi

0

Kada je imala sam sedam godina, za ledi Dajanu počeo je period tuge, čekanja pored vrata i osećaja napuštenosti.

Princeza Dajana
foto: Prfimedia

Prošlo je 25 godina od smrti princeze Dajane, a čini se da su skoro sve važne priče o njenom životu ispričane milion puta. Svi znamo (gotovo) sve o njenoj udaji, preljubama princa Čarlsa, Dajaninim vanbračnim aferama, depresiji, kao i o tužnom kraju.


Međutim, najmanje se priča o Dajaninoj najranijoj mladosti, a ona bi mogla da bude koren mnogih loših stvari koje su usledile.


Poznato je da je Dajana imala aristokratsko poreklo i da je odrastala uz kraljevsku porodicu, mnogo pre nego što se dalo naslutiti da će jednom ući u nju.

 

Otac princeze Dajane bio je Džon Spenser, osmi erl Spenser, dok je njena majka Franses Rut Roše, ćerka četvrtog barona Fermoja. Porodica Dajanine majke bila je imućnija od Spenserovih i imali su bliske veze s britanskom kraljevskom porodicom — kraljica Elizabeta prisustvovala je venčanju Dajaninih roditelja 1954. godine, a mala Dajana igrala se s Vindzorovima. Štaviše, obe njene bake bile su dvorske dame.


Spenserovi su zajedno dobili petoro dece: Džona, koji je preminuo kao beba, ledi Saru i ledi Džejn, sina Čarlsa i — Dajanu.

Par je bio u braku već 15 godina kada se dogodio šok: Franses se zaljubila. Njeno srce osvojio je austalijski bogataš Piter Šand Kid, a odmah je ostavila porodicu i posvetila se njihovoj vezi. Usledio je razvod od Džona Spensera, kao i borba za starateljstvo, u kojoj Franses nije imala mnogo šanse. Buduća princeza od Velsa imala je tada samo sedam godina.

Dajana i ja smo imali dve starije sestre, koje su bile na školovanju, pa smo nas dvoje uglavnom prošli kroz sve to zajedno i o svemu sam razgovarao s njom — prisetio se Dajanin stariji brat Čarls u intervjuu koji je dao 2020. godine za The Sunday Times. — Naš otac je bio tih i nepresušan izvor ljubavi, ali naša majka nije bila dorasla majčinstvu. Nije to bila njena krivica, jednostavno nije mogla to da radi. Bila je zaljubljena u nekoga — očarana, zapravo.

 

Dajana je u to vreme stanovala s majkom u Londonu, ali je krajem 1967. godine njen otac za Božić odbio da je pusti da se vrati Franses. Bitka za starateljstvo bila je burna, a čak je i Fransesina majka Rut svedočila protiv nje, nakon čega je presuđeno da deca nastavljaju život sa ocem na imanu Altorp.


Dajana je kasnije priznala da ju je proganjala škripa šljunka pod nogama njene majke dok je odlazila — navodi se u TV dokumentarcu "Kraljevska kuća Vindzorovih".


Džon Spenser se potom ponovo oženio, a njegova druga supruga bila je Rejn, grofica od Dartmuta. Dajana je s njom imala izuzetno loš odnos, a nikada nije krila koliko ju je prezirala. Navodno ni maćeha nije obožavala devojčicu, a Dajana ju je jednom prilikom nazvala "nasilnicom" i i navodno ju je gurnula niz stepenice.

Sve vreme je očekivala da će se majka vratiti po nju.


Dok se pakovala, majka je obećala Dajani da će se vratiti da je vidi. Dajana bi je čekala na vratima, ali ona nikad nije došla — rekao je princezin brat.


Prema nekim tvrdnjama, Franses je bila potpuno isključena iz života dece. Navodno bi ih viđala samo subotom i tada bi plakala.


Odrastala je većinom uz oca i dadilje, a mnogi veruju da je to ono što je u Dajani probudilo usamljenu i tužnu ženu koja konstantno traži ljubav, odobravanje, posvećenost i strahuje da će ostati sama.


Bila je oštećena, psihički, ovim iskustvima. A onda je prelazak u kraljevsku porodicu bio najgore što je mogla sebi da uradi — smatra kraljevska biografskinja Peni Džunor.

 

Odnos princeze i Franses bio je komplikovan u godinama koje su usledile, a navodno u trenutku kada je Dajana stradala njih dve uopšte nisu komunicirale. Deca su uvek odbacivala Fransesinog novog muža, a ona nije uživala u tome što je stalno upoređuju s njenom obožavanom ćerkom.

Dajanin bivši batler Pol Barel pričao je jednom kako je čuo Dajanu kako plače tokom telefonskog razgovora s majkom, koja ju je kritikovala jer se viđa s brojnim muškarcima. Od tada su se Franses vraćala neotvorena pisma, Dajana joj se nije javljala na telefon i ostala do smrti uz svoju odluku da ne razgovara s majkom.


Ona je morala da živi s tom krivicom posle Dajanine smrti — smatra Dajanin batler.


Franses se godinama bavila humanitarnim radom, a od Pitera Šanda Kida se razvela nakon što ju je prevario s mlađom ženom. Preminula je u svom domu u Škotskoj u 69. godini 2004, a njenoj sahrani prisustvovali su unuci prinčevi Vilijam i Hari.

 

 

makonda-tracker