za ceo život

77 godina su jedno drugom bili sav svet: Slatko-gorka ljubavna priča najvoljenijeg predsednika i prve dame u istoriji

0

Još pre nekoliko godina, nakon što je njemu dijagnostikovan rak, par je isplanirao da ih sahrane zajedno na mestu na kom su se upoznali i zavoleli. Ipak, ona je otišla prva...

Džimi i Rozalin Karter proslavili su u julu 77 godina braka
Džimi i Rozalin Karter proslavili su u julu 77 godina brakafoto: EPA-EFE/BILL FITZ-PATRICK / JIMMY CARTER LIBRARY / HANDOUT

Američki mediji javili su da je u 97. godini preminula Rozalin Karter, nekadašnja prva dama i supruga bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera.


Jednoj od najvoljenijih prvih dama u istoriji Amerike poslednji pozdrav uputile su mnoge poznate ličnosti, a među njima i njene naslednice na ovoj funkciji Melanija Tramp i Mišel Obama.


Kako pišu strani mediji, Rozalin Karter oprostila se od svog supruga Džimija Kartera (99) i porodice nedavno, nakon što je prebačena na palijativnu negu u Džordžiji.

Najdugovečniji par u predsedničkoj istoriji Amerike sreo se još u ranom detinjstvu, kada je Karter imao tri godine, a Rozalin je bila novorođenče, a svoju 77. godišnjicu braka proslavili su u julu ove godine.

 

Rozalin Karter kao beba u Plejnsu, u Džorždiji
Rozalin Karter kao beba u Plejnsu, u Džorždijifoto: EPA-EFE/JIMMY CARTER LIBRARY / HANDOUT

Bio je jedno od prvih ljudskih bića koje je ugledala u životu


Poticali su iz Plejnsa, gradića u američkoj saveznoj državi Džordžija, u kom prema najnovijem popisu živi manje od 800 ljudi, a u to vreme ih je bilo još manje, svega 600. Karterova majka Lilijan zapravo je pomagala svojoj komšinici Ali Smit da na svet donese ćerku Elenor Rozalin, a nekoliko dana kasnije predstavila je novorođenu devojčicu svom sinu.


Tako su Džimi i Rozalin odrastali zajedno, a ona je bila najbolja drugarica njegove mlađe sestre Rut.


Kao i u ostale delove zemlje, Velika depresija pogodila je i Plejns, pa se teška finansijska situacija Smitovih dodatno pogoršala kada je Rozalinin otac preminiuo kad je ona imala samo 13 godina. Zbog toga je rano počela da radi kako bi pomogla majci, a uz to je bila odlična učenica i upisala koledž, želeći da ispuni očevu želju da mu deca budu obrazovana.

 

Rozalin Karter u mladosti
Rozalin Karter u mladostifoto: EPA-EFE/JIMMY CARTER LIBRARY / HANDOUT

Takođe dobar učenik, Džimi je sanjao da se jednog dana iseli iz Plejnsa, pa se, inspirisan ujakom koji je pohađao pomorsku akademiju u Merlindu, usmerio na vojnu karijeru.


Iako su se poznavali celog života, njihova ljubav je počela tek 1945. godine. U trenutku kada je Rozalin bila brucoškinja na Koledžu Jugozapadne Džordžije, a Džimi pohađao Tehnološki institut Džordžije, ona ga je malo bolje pogledala u njegovoj porodičnoj kući dok je nosio vojnu uniformu i ostalo je istorija. I on je malo više pažnje obratio na svoju stidljivu komšinicu, pa ju je jedne večeri pitao da izađe s njim u bioskop.

Uskoro su se i poljubili, a Džimi je bio toliko očaran da je odmah rekao majci – Rozalin Smit biće njegova supruga.

 

Rozalin i Džimi Karter na početku ljubavi
Rozalin i Džimi Karter na početku ljubavifoto: EPA-EFE/JIMMY CARTER LIBRARY / HANDOUT

Uskoro su se oboje posvetili studiranju, ali je Karter već nekoliko meseci kasnije zaprosio svoju devojku, pa su se venčali u julu 1946. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je on diplomirao.

 

Prvi izazov u braku


Prve godine braka proveli su "u pokretu", seleći se od Virdžinije, preko Havaja, Pensilvanije, Konektikata, Masačusetsa do Njujorka, gde su se na kraju skrasili. Zajedno su dobili četvoro dece: Ejmi, Džeka, Džejmsa i Donela.


Nakon što je njegov otac preminuo, Džimi se povukao iz mornarice i vratio se kući kako bi brinuo o porodičnom gazdinstvu, ali Rozalin nije bila oduševljena povratkom u zabačeni gradić u Džordžiji. Kako je napisao u svojim memoarima, Rozalin je "izbegavala da priča s njim koliko je bilo moguće". I sama je priznala da je tada imala osećaj da se najlepši deo njenog života završava i bilo joj je teško da pronađe sebe i sopstvenu ulogu u promenama koje su nastale.

 

Počela je da pomaže Džimiju u vođenju farme, brinula o finansijama, a uskoro su zajedno ušli u lokalne organizacije.

 

Rozalin i Džimi Karter poznavali su se celog života
Rozalin i Džimi Karter poznavali su se celog životafoto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Prva dama vredna divljenja


Karter je sve dublje bio u svetu politike, pa je 1962. ušao u Senat, a njegova stidljiva supruga odlično se snašla u novoj situaciji. Pomagala mu je kampanji, aktivno učestvovala u njegovim promocijama i bila neumorna u podršci. Odmah se posvetila podizanju svesti o mentalnom zdravlju, oblasti koja će obeležiti i njen višedecenijski rad.


Bila je važan član kampanje i prilikom Karterove kandidature za predsednika Amerike 1976. i obišla 40 saveznih država. Nakon što je on pobedio, kada su ušli u Belu kuću, Rozalin je prekršila tradiciju i postala bliska savetnica svom mužu.

Sedela je na sastancima Kabineta, davala dragovene savete, učestvovala u svim turnejama po svetu, a pridružila se bivšim prvim damama Beti Ford i ledi Bird Džonson u neuspešnom pokušaju da "proguraju" Amandman o jednakim pravima.

 

Rozalin Karter u svojoj kancelariji u Beloj kući
Rozalin Karter u svojoj kancelariji u Beloj kućifoto: EPA-EFE/JIMMY CARTER LIBRARY / HANDOUT

Toliko je bila važan deo Džimijevog predsednikovanja da su je mnogi nazivali "njegovim savršenim nastavkom".

 

Zajedno od rođenja do smrti – i kasnije


Nakon što su napustili Belu kuću, Rozalin i Džimi Karter nastavili su zajedno da rade, istakavši se u brojnim humanitarnim akcijama i kampanjama.

 

Zajedno su pomogli da se izgradi 4.000 domova za siromašne širom planete, a Karter je 2002. dobio i Nobelovu nagradu za mir, za svoj višedecenijski rad na podržavanju demokratije i ljudskih prava, što sigurno ne bi uspeo bez podrške njegove Roze, kako ju je zvao.

 

Rozalin Karter i Džimi Karter bili su u braku 77 godina
Rozalin Karter i Džimi Karter bili su u braku 77 godinafoto: EPA-EFE/JIMMY CARTER LIBRARY / HANDOUT

Nakon što je bivšem predsedniku Amerike 2015. dijagnostikovan rak, ova vest je izbacila par iz koloseka, ali su i u poznim godinama ostali jaki i još više se zbližili tokom njegovog lečenja.


Još tih dana, par je odlučio gde će jednog dana počivati – razume se, zajedno. Napravili su plan da će biti sahranjeni ispod vrbe na zemljištu njihove kuću Plejnsu, gde je njihova priča počela.

– Rozalin je bila moj ravnopravni partner u svemu što sam ikada postigao. Dala mi je mudre smernice i ohrabrenje kad mi je to trebalo. Sve dok je Rozalin bila na ovom svetu, uvek je tu bio neko da me voli i podržava – rekao je nakon smrti supruge Džimi Karter, koji je od februara pod palijativnom negom.

 

Džimi i Rozalin Karter proslavili su u julu 77 godina braka
Džimi i Rozalin Karter proslavili su u julu 77 godina brakafoto: David Edwards/DailyCeleb/MediaPunch / imago stock&people / Profimedia

BONUS VIDEO

Ko je zapravo ubio Kenedija?

 

makonda-tracker