životna priča

Svekrvi je bila previše slobodno obučena, pomišljala je na samoubistvo: Sve tajne Erdoganove naizgled skromne žene Emine

0

Iako na prvi pogled izgleda kao žena posvećena porodici koja ne troši previše, zbog šopinga Emine Erdogan pre nekoliko godina je blokiran saobraćaj i zatvoren tržni centar u srcu Evrope

Emine i Redžep Tajip Erdogan u braku su već 45 godina
Emine i Redžep Tajip Erdogan u braku su već 45 godinafoto: TUR Presidency/ Murat Cetinmuhur / AFP / Profimedia

Redžep Tajip Erdogan (69) još od 2014. godine je na mestu predsednika Turske, nakon što je bio premijer Turske i gradonačelnik Istanbula, a jedan od svetskih političara koje redovno prate supruge na službenim putovanjima i u svim važnijim prilikama.


Njegova životna saputnica neretko privlači pažnju koliko i sam Erdogan, a ona je posvećena mnogim društvenim pitanjima.


Emine Erdogan (67), prva dama Turske, u braku je s predsednikom od 1978. godine, a zajedno su dobili četvoro dece: Ahmeta, Bilala, Ezru i Sumeju.

 

  • Ko je Emine Erdogan?


Rođena je kao Emine Gulbaran u Uskudaru, u Istanbulu, kao peto dete i jedina ćerka u porodici arapskog porekla, iz turske provincije Sirt.

 


Školovala se u jednoj poznatoj istanbulskoj umetničkoj školi za devojčice, u kojoj nije došla do mature, ali se od mladosti bavila mnogim društvenim aktivnostima. Navodno joj je brat, kada je ima Emine imala 15 godina, zabranio da napušta kuću jer to "ne priliči devojčicama njenog uzrasta". Kasnije je pričala da je ovu zabranu teško podnela i da je čak pomišljala da oduzme sebi život iz očaja.


Bila je među osnivačicama "Udruženja idealističkih žena", kome je dala i ime, a pomno je pratila događaje u organizaciji Nacionalne turske studentske unije i Ženske fondacije za nauku i kulturu.

 

Emine i Redžep Tajip Erdogan venčani su od 1978. godine
Emine i Redžep Tajip Erdogan venčani su od 1978. godinefoto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Baš u tom periodu upoznala je Redžepa Tajipa Erdogana, za kog se udala 4. jula 1978. Kako se ranije pisalo, brak je sklopljen uprkos protivljenju Erdoganove konzervativne majke, koja nije htela ni da čuje da joj se sin oženi devojkom koja nije u potpunosti pokrivena. Emine otkad je poznajemo nosi hidžab, ali ne prekriva lice.

 

  • Luksuzni život Emine Erdogan


Na prvi pogled skromna žena, Emine Erdogan zapravo živi veoma luksuzno. Pre nekoliko godina pisalo se da je jedan tržni centar u Briselu zatvoren da bi ona kupovala na miru, kao i da je na sat vremena blokiran saobraćaj u blizini, a tada je navodno pazarila torbu Hermes Birkin od čak 50.000 dolara.

 

Emine Eedogan prati supruga na službenim putovanjima
Emine Eedogan prati supruga na službenim putovanjimafoto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Ona je kasnije viđana kako nosi ovaj model tašne, i to u crnoj verziji i od krokodilske kože, a to je samo jedan od luksuznih komada koji je pokazala u javnosti. Ova torba izazvala je pravi medijski skandal, kada je prilikom Erdoganovog poziva da se bojktuje francuska roba 2020. političar Kemal Kildždaroglu pozvao prvu damu Turske da spali svoju Hermes torbu.

 

Navodno je život Erdoganovih daleko glamurozniji nego što bi se reklo, pa je jednom prilikom isplivao podatak da je ovaj par samo za vrata Predsedničkog kompleksa u Ankari potrošio basnoslovnih 30 miliona evra. 

 

 

Zidovi palate u kojoj par stanuje su prekriveni svilenim tapetama, dok su na podu najfiniji tepisi, a zdanje ima čak 400 vrata. Kako se pisalo, Emine obožava antikvitete, a pre nekoliko godina se pisalo da je na njih prilikom boravka u Varšavi potrošila više od 40.000 evra.

 

Emine i Redžep Tajip Erdogan u braku su već 45 godina
Emine i Redžep Tajip Erdogan u braku su već 45 godinafoto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Prema podacima portala Celebrity Net Worth, imetak Erdoganovih procenjen je na čak 500 miliona dolara, za šta nema zvaničnih potvrda.

 

BONUS VIDEO

Erdogan pevao na završnom skupu u istanbulskoj opštini Bejoglu

 

makonda-tracker