filmska biografija

Uvek je bila DEBLJA, RUŽNIJA, NEUSPEŠNIJA: Tužna životna priča princeze Li, koja je živela i umrla u senci slavne sestre

0

Od rođenja su je svi upoređivali sa sestrom, kojoj je čak i otac bio otvoreno naklonjeniji. Ona ju je uvek gledala s visine, otela joj ljubavnika, a posle smrti joj je priredila najveće iznenađenje...

Džeki Kenedi i Li Radzivil
Džeki Kenedi i Li Radzivilfoto: - / Everett / Profimedia

Džeki Kenedi, nekadašnja prva dama Amerike i supruga predsednika Džona F. Kenedija i, potom, grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, upamećena je kao jedna od najotmenijih žena u istoriji, a mnoge pojedinosti o njenom životu se i danas prepričavaju.


Poticala je iz uticajne američke porodice Buvije, koja je imala još jednog vrlo popularnog člana – njenu rođenu sestru Karolin Li Buvije, koju istorija pamti kao Li Radzivil.


Nije Li bila toliko izložena očima javnosti kao Žaklina Kenedi, ali je i te kako bila žena interesantne životne priče, a u jednom od retkih intervjua koje je dala prisetila se svog susreta s princem Filipom, vojvodom od Edinburga i suprugom britanske kraljice Elizabete II.


Ti i ja uvek hodamo tri koraka iza – konstatovao je princ Filip tada, kako je otkrila Li za Njujork tajms.

 

Baš kao što je princ Filip i bukvalno i metaforički uvek bio iza svoje supruge, tako je Li bila u senci slavne sestre Džeki.


Devedeseetih godina prošlog veka objavljena je njena knjiga nazvana "U sestrinoj senci: Intimna biografija Li Radzivil", u kojoj je autorka Dajana Duboa otkrila mnogo detalja o njenom životu.

 

 

  • Životna priča Li Radzivil


Li je rođena četiri godine posle Džeki, u martu 1933, u Njujorku. Pohađala je prestižne američke škole, a idilično detinjstvo prekinuo je iznenadni razvod njihovih roditelja. Njihova majka Dženet Li nije više mogla da se nosi s kockanjem Džeka Buvijea i njegovom zavisnošću od alkohola, pa je zatražila razvod. To je teško palo devojčicama, koje su idealizovale oca, a Li je i u njegovim očima bila "ona druga" – Džek je umeo da kaže da je "Džeki najlepša ćerka koju jedan otac može imati", jasno pokazujući kome je naklonjeniji.


Dok je Li odrastala, borila se s viškom kilograma, posebno u tinejdžerskim godinama, a majka joj je često govorila da mora da se ugleda na svoju vitku sestru ako misli da se "dobro uda".


Kenedi bio na vlasti često je boravila u Beloj kući. Kako su se prisetili mnogi izvori, Džeki i Li su tada uglavnom stajale i šapatom komentarisale zvanice na svečanim prijemima. Poznato je da se tada upustila u vezu s ruskim baletskim igračem Rudolfom Nurejevim, koji ju je zaveo, ali je ona tvrdila drugačije.

 


Bio je 99,5 posto homoseksualac. Ako ga je žena želela, morala je da preuzme inicijativu – izjavila je.


Rudolf je tada prijateljima pričao da je Li zatrudnela i da je "uništila njegovo dete".


Pokušala je da pobegne iz Džekine senke udajom za Majkla Templa Kanfilda, sina medijskog magnata Kasa Kanfilda, ali je njen suprug mnogo pio dok je Li to ignorisala i pravila se da je njihov život bajkovit. Sve je to trajalo dok nije ušla u vezu s poljskim azilantom princem Stasom Radzivilom, te je Li napustila Majkla i uz Džekinu pomoć dobila dozvolu da se njen brak poništi.

 

Tako se 1959. u Londonu udala za Stasa Radzivila i potom s njim dobila dvoje dece: ćerku Anu i sina Entonija.

 


Dobila je Li tada priliku da novi početak daleko od Džeki, a u Londonu su je znali ne samo kao sestru najvoljenije američke prve dame već kao trendseterku i ženu na čije su žurke svi želeli da budu pozvani.


Stanovali smo u prelepoj kući u blizini Bakingemske palate. Imali smo najlepše imanje u Engleskoj, koje je uredio Lorenco Monđijardino. On je oblepio zidove u trpezariji sicilijanskim šalovima i angažovao ilustratorku Lilu de Nobili da naslika moju decu s najdražim životinjama i cvećem – prisetila se Li u jednom intervjuu.


Okružena tadašnjom elitom, Li je konačno živela životom o kom je sanjala: krasila je naslovne strane, imala status dame iz visokog društva, nosila je najluksuznije kreacije svetskih dizajnera. I dok je njena sestra morala da nosi konzervativne kostime, ona je mogla da se oblači slobodnije, maštovitije i istražuje čari mode tog vremena.


Međutim, vremenom joj je dosadilo da bude domaćica koja vreme provode presvlačeći se i pijući na zabavama, pa je poželela da se okuša kao glumica.

 

 

Na to ju je nagovorio Truman Kapoti, koji je na Li imao ogroman uticaj, kao i na drugo žene u aristokratskim krugovima tih dana. Međutim, nakon što je Li zaigrala u predstavi "Filadelfijska priča" u Čikagu i u flmu "Laura", kritika je bila nemilosrdna prema njoj.


Međutim, ona je bila uverena da je svi ismevaju i ponižavaju samo zbog toga čija je sestra i iz kako povlašćene sredine dolazi, ubeđena da joj talenta ne manjka.


U to vreme, počeo je da se raspada i njen drugi brak, a Li je počela da se viđa s – Aristotelom Oazisom, čuvenim grčkim bogašem i brodovlasnikom. Uskoro se, međutim, u njihovu priču uplela Džeki, a do danas je opstao trač da je Grk iskoristio Li da se približi nekadašnjoj prvoj dami.


U svakom slučaju, Li je bila osramoćena i ponovo izvrnuta ruglu, ali za nju su problemi tek počinjali.

 

Naime, nakon smrti supruga Stasa, iza njega su ostali dugovi u iznosu čak 30 miliona dolara. To je šokiralo Li, koja nije ni slutila kakva joj katastrofa predstoji: njen muž je kredit plaćao baš sve – kuće, nakit, haljine, putovanja... sav luksuz kojim se dičila! Zbog toga je morala da rasproda imovinu i, što joj je posebno teško padalo, traži pomoć od sestre Džeki.

 


Li se teško nosila s tim i zapala je u depresiju, pa je postala zavisna od tableta i alkohola.


Preko noći, od dame iz visokih krugova, postala je party devojka i izlazila svake noći, često u društvu Endija Vorhola i Mika Džegera. I u ovim krugovima postala je prava zvezda, a muškarci su se otimali oko nje. Međutim, niko nije mogao da joj ponudi stabilnost za kojom je čeznula, naučena da je bogati muž sve što joj je potrebno da bi rešila svoje probleme.


Zato je počela da radi, a emisija koju je osmislila za CBS propala je već posle prve epizode. Zatim se bavila dizajnom enterijera, jednako neuspešno, a potom i na uređenju hotela, od čega je uskoro odustala.


Na nagovor Džeki Kenedi, počela je da posećuje sastanke anonimnih alkoholičara, a do 1986. godine se sasvim oporavila.

 

Li Radzivil, sestra Džeki Kenedi
Li Radzivil, sestra Džeki Kenedifoto: - / Everett / Profimedia

Tada je upoznala koreografa i režisera Herberta Rosa, za kog se udala iako joj je Džeki to izričito zabranila pošto je bilo poznato da je on biseksualac.


Pravi preokret u životu Li Radzivil nastupio je kada je upoznala Đorđa Armanija, koji ju je postavio za PR-a njegove modne kuće. Baš kada je konačno pronašla stabilnost i mir, njena sestra i rivalka Džeki jer preminula 1994. godine.


Iako je očekivala da je sestra mislila na nju, ispostavilo se da joj Žaklina testamentom nije ostavila ni cent.


U tom trenutku je počeo da propada i njen treći brak, jer je Li mislila da je Ros opsednut svojom bivšom suprugom, koja je preminula nešto ranije. Potom je i sam Ros umro 2001, a Li je ostala sama.

 

Li radzivil
Li radzivilfoto: Jano / StarMax / Profimedia

Posle svega je ponovo napustila Ameriku i preselila se u Pariz, a potom umrla u Njujorku 2019. godine.

 

 

BONUS VIDEO

Emisija Realna priča

 

makonda-tracker