evropska diva

Unuci su joj se uspavljuju slušajući SRPSKI, ŠRAPNEL ju je pogodio u lice: 10 stvari koje niste znali o Sofiji Loren

0

Životna priča jedne od najlepših glumica 20. veka bila je interesantna koliko neki od njenih filmova

Sofija Loren u filmu 'arabeska'
Sofija Loren u filmu "arabeska"foto: Stanley Donen films / Christophel Collection / Profimedia

Italijanski Corriere della sera objavio je sinoć da je legendarna glumica Sofija Loren hitno operisana nakon preloma butne kosti koji je doživela u svom domu u Ženevi.


Samo nekoliko dana nakon 89. rođendana, filmska diva pala je u kupatilu i potom je hitno prevezena u bolnicu, gde se trenuno oporavlja.


Brzo je odvedena u bolnicu na pregled, a tamo joj je dijagnostikovan prelom butne kosti – rekao je neimenovani izvor. – Popodne je Sofija operisana s pozitivnim ishodom. Sada će morati da prođe kroz kratak period rekonvalescencije, nakon čega sledi put ka potpunoj rehabilitaciji.

 

Ova povreda odložila je planove za više počasti koje je Sofija Loren trebalo da dobije ovih dana: u Bariju je planirano veliko slavlje povodom njenog rođendana, trebalo je da postane počasna građanka ovog primorskog grada, kao i da četvrti restoran u Italiji bude nazvan po njoj.


Doprinos italijanskog i svetskoj kinematografiji i kulturi koji je dala Sofija Loren je ogroman, a slavna diva je, uz desetine nezaboravnih uloga, vodila interesantan i gotovo filmski život, pa ni najverniji fanovi ne znaju neke od detalja koji su ga obeležili.

 

Sofija Loren jedna je od zvanično najlepših žena 20. veka
Sofija Loren jedna je od zvanično najlepših žena 20. vekafoto: Luciana's Press Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • Rođena je kao Sofija Vilanu Šikolone. Kada je pozirala za časopis Sogno, predstavili su je kao Sofiju Lacaro. Potom su producenti želeli da je u filmu "Afrika pod morem" potpišu prezimenom koje ne zvuči toliko italijanski, a onda...
  • Njeno prezime je izmišljeno. Izbor je potom pao na prezime Loren, inspirisano švedskom glumicom Martom Toren, a ono je prati i danas.

 

  • Pogodio ju je šrapnel u lice. Dok je Sofija bila dete, njena porodica je živela u blizini Napulja, gde su napadi iz vazduha bili česti tokom Drugog svetskog rata. Kada je imala šest godina, Sofiju je u bradu pogodio šrapnel.
  • U detinjstvu nije bila lepotica. Danas je Sofija Loren jedna od zvanično najlepših žena u istoriji, a u detinjstvu nije važila za devojčicu na koju dečaci obraćaju mnogo pažnje. Međutim, po ulasku u pubertet je njen izgled izmenio preko noći, pa je sa 14 godina osvojila drugo mesto na takmičenju za mis. Već naredne godine zakoračila je u svet glume, a lepota je postala jedan od njenih vodećih aduta.

 

 

  • Trnovito do braka. Na svoj 23. rođendan, udala se za producenta Karla Pontija, koji je već bio oženjen u očima zakona i Vatikana. Razveli su se da bi se Ponti spasao optužbi za bigamiju, ali su ostali u vezi i ponovo se venčali 1966.
  • Razlika u godinama bila je ogromna. Kada su se Sofija Loren i Karlo Ponti upoznali na jednom izboru za mis, ona je imala 16 godina, a on 38.

 

Bila je to ljubav na prvi pogled za oboje. Upoznali smo se na Takmičenju lepote u Rimu kada sam imala 16 godina, a on je bio u žiriju. Video me je kako sedim za stolom sa prijateljima i poslao mi je poruku u kojoj me je pitao da se pridružim takmičenju – napisala je Sofija Loren u knjizi "Severoistočni rečnik ženske biografije".

 

  • Bila je u zatvoru. Iako je u tom trenutku bila jedna od omiljenih Italijanki, Sofija Loren nije bila povlašćena nakon geršaka. Tako je 1982. godine provela 17 dana u zatvoru zbog neplaćanja poreza.
  • Umalo da zbog velike zvezde odbaci ljubav svog života. Sofija Loren i čuveni holivudski glumac Keri Grant upoznali su se 1956. godine tokom snimanja filma "Ponos i strast", u vreme dok se njegov trećibrak raspadao, a Sofijina veza s Pontijem bila u krizi jer nisu mogli da se venčaju. Sofija i Keri stupili su u vezu, a glumac ju je molio da se uda za njega i ostane u Americi.

 

Sofija Loren u filmu 'arabeska'
Sofija Loren u filmu "arabeska"foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Keri je bio zaljubljen u mene, želeo je da se oženi mnome, ali to bi značilo da ostavljam Karla i pravim veliki skandal – rekla je iskreno Sofija jednom prilikom za SMH. – Američka štampa je bila vrlo okrutna prema Ingrid Bergman kada je ostavila supruga i užasno sam se plašila kakva bi reakcija bila kad bih napustila Italiju.

 

  • Zanemarila je uloge zavodnica. Nakon što je sedamdesetih godina prošlog veka zasnovala porodicu, odlučila je da se retko pojavljuje u filmovima i fokusira na ulogu majke.
  • Snaha Sofije Loren je Srpkinja. Edoardo Ponti, slavni filmski režiser i sin Sofije Loren, u braku je s glumicom Sašom Aleksander, glumicom srpskog porekla čije je pravo ime Suzana Drobnjaković. Oni su venčani od 2007. godine i imaju ćerku Luciju i sina Leonarda, kojima mama peva srpske pesme pred spavanje.

 

Saša Aleksander i njena svekrva Sofija Loren u sjajnim su odnosima
Saša Aleksander i njena svekrva Sofija Loren u sjajnim su odnosimafoto: Chris Delmas / AFP / Profimedia

BONUS VIDEO

Realna priča

 

makonda-tracker