posebna

JEDINA glumica koju je Tito hteo da vidi pred smrt: Bila je SVETSKA ZVEZDA, a Jovanku je zbog nje izjedala ljubomora

0

Josip Broz Tito je godišnje gledao po 280 filmova, a malo pre nego što je preminuo, gledao je ostvarenje žene koju je dobro poznavao...

doživotni predsednik jugoslavije josip broz tito
doživotni predsednik jugoslavije josip broz titofoto: Ferdinando Piezzi / Alamy / Alamy / Profimedia

Otkako je Josip Broz Tito došao na čelo Jugoslavije, bio je poznat kao veliki zavodnik i neko ko je uživao u društvu lepih žena.


I one su volele njega, a Tito se često družio s velikim svetskim zvezdama i nekim od najpoznatijih žena na planeti.


Jedna od njih bila je italijanska filmska diva Sofija Loren, jedna od najpopularnijih žena tog vremena, za koju je poznato da je dolazila na Brione kako bi provodila vreme s Titom.

 

Na izložbi "Velika iluzija", koja je 2014. godine održana u Muzeju istorije Jugoslavije, viđena je, između ostalih, fotografija na kojoj maršal Broz stoji u kuhinji pored Sofije Loren dok ona sprema špagete na napolitanski način. Oboje vezali kecelje, a Tito očigledno ne može da se nadivi lepoti vatrene Italijanke.


Družio se Broz i sa slavnom oskarovkom Elizabet Tejlor, i sa Vivijan Li, Simon Sinjore, Đinom Lolobriđidom i mnogim drugima, ali ipak mu je pred smrt samo jedna bila u mislima.

Josip Broz Tito bio je veliki filmofil i njegov nekadašnji kinooperater Aleksandar Leka Konstantinović svake večeri je birao filmove za maršala i njegovu suprugu Jovanku Broz. Kako je svojevremeno ispričao, Tito je gledao oko 280 filmova godišnje, a poslednji film koji je gledao u životu bilo je jedno ostvarenje Sofije Loren, tik pre nego što mu je amputirana noga.


O odnosu jugoslovenskog maršala i italijanske glumice se, inače, često pisalo u prošlosti. Poznato je da ga je ona posećivala na Brionima, a Nenad Vuković, koji je pre nekoliko godina otkupio Titove vinograde, podelio je jednom prilikom za Kurir šta je on čuo o maršalovim susretima s glumicom.

Čuo sam razne priče, ali činjenica je ta da je Tito ugostio Sofiju Loren ovde u Grockoj. On je bio veliki zavodnik i hedonista. Jovanka je bila ljubomorna kada je Sofija dolazila iz Italije u Srbiju kod druga Tita. Postoje zapisi o njenim posetama i tu stoji i da je volela piletinu i bajadere, a Tito je bio poznat kao ljubitelj grožđa – rekao je Vuković, a njegove reči potvdio i Dragan O, koji je svojevremeno služio Titu.

 

On je istakao da mu je bila čast da radi za Josipa Broza i prisetio se dana kada je Sofija Loren s Titom uživala u čarima Grocke.


– Tada sam bio mlad. Bila je velika čast raditi za predsednika. Sećam se kada je dolazila Sofija. Ona je bila zaljubljena u njega. Bila je prelepa, svi su se okretali za njom. On je voleo Jovanku, a Sofija njega. Tačno je to što je gospodin Vuković rekao da je Jovanka bila ljubomorna na glumicu. Sofija je na Titove manifestacije dolazila javno, a tajno, kada, vi procenite sami – rekao je Dragan.

Međutim, Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz, smatrala je da su Sofija Loren i Tito imali prijateljski odnos.


Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju – prisetila se Nada Budisavljević.

 

 

BONUS VIDEO

KOJE JE PRAVO TITOVO IME? Istoričar: Sve do 1943. u dokumentima stoji samo Tito

 

makonda-tracker