ušla je u istoriju

Stara 57 godina i stvorena za ZAVOĐENJE & EKSPLOZIJU! Jedna od najlepših haljina ikad napravljena je za SOFIJU LOREN

0

Jedna od najvatrenijih zavodnica svetskog filma inspirisala je nestvarnu toaletu koja nikada neće biti zaboravljena

Sofija Loren u filmu 'arabeska' (1966)
Sofija Loren u filmu "arabeska" (1966)foto: Everett Collection Col / Everett / Profimedia

Italijanska filmska diva Sofija Loren obeležila je jednu eru evropskog i svetskog filma, a tokom šezdesetih je postigla mnogo uspeha nastupima u Holivudu.


Jedno od ostvarenja u kojima je tada igrala bila je "Arabeska" Stenlija Donena, iz 1966. godine, u kom je vatrena Italijanka glumila pored čuvenog Gregorija Peka.


U pitanju je film u kom je zabeležena Sofijina nestvarna i nezaboravna lepota na njenom vrhuncu, a glumica je igrala Jasmin, ljubavnicu naftnog magnata koja pomaže ekspertu za hijeroglife da razotkrije međunarodnu zaveru.

 

Kostime za ovaj film radio je Kristijan Dior, koji je tih dana imao pomoć svog mladog učenika Iva Sen Lorana, a koliko je ova saradnja bila uspešna najbolje pokazuje to što je Dior nominovan za BAFTA nagradu za najbolji kostim.


Međutim, najlepše modno izdanje Sofije Loren u ovom filmu potpisuje francuski dizajner Mark Boan, koji je i sam tada bio deo Diorove kompanije.

 

Reč je o haljini koja je često na listama najlepših toaleta u istoriji filma, a mnogi kažu da je svojim neobičnim dizajnom i hrabrošću za to vreme možda čak i najbolja koja se pojavila pred kamerama.

 

1 / 5 Foto: Stanley Donen films / Christophel Collection / Profimedia


Boen je za Sofiju Loren osmislio vrlo romantičnu kreaciju od šifona, toliko magične i svetle nijanse roze boje da pod određenim svetlom izgleda kao kremastobela.


Toaleta podseća na penjoar, ali je toliko raskošna da je ni slučajno ne možete pomešati s kućnim ogrtačem – ukrašena je nizovima dramatičnih volana, bogatim šlepom i zvonastim rukavima. Zavodljiva, romantična, teatralna, haljina se vezuje u predelu struka, ističući Sofijinu vitku figuru, dok V-izrez izdužuje telo i čini obline još naglašenijim.

 


Haljina je posebno došla do izražaja zahvaljujući crnoj bob frizuri Sofije Loren, a uspela je na nepogrešiv način da istakne njenu neprolaznu lepotu.

 

 

BONUS VIDEO

Jednoj od najlepših Jugoslovenki haljina UNIŠTILA karijeru

 

makonda-tracker