otrovne strelice

Svi su je gledali bez daha, a onda je ušla – ONA! Priča o 69 godina dugom rivalitetu Đine Lolobriđide i Sofije Loren

0

U kakvim su odnosima bile najlepše Italijanke u svetu filma? One kažu da između njih nije bilo problema, ali istorija pokazuje drugačije...

foto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: MARKA / Alamy / Alamy / Profimedia

Italiija je dala svetu mnogo toga: kulturu, hranu, umetnost i neke od najlepših žena u istoriji!


Među njima su svakako Đina Lolobriđida i Sofija Loren, savremenice i ultimativne seks-bombe, istinske filmske dive i žene koje spadaju u najlepše koje su hodale Zemljom.


Rođene tokom Drugog svetskog rata, odrasle u siromaštvu i nestvarno lepe, Đina Lolobriđida i Sofija Loren praktično su bile filmske bliznakinje. One jednostavno nisu mogle da se uporede jer su bile jednako talentovane, jednako očaravajuće i jednako izazivale oduševljenje gde god bi se pojavile.
Ali mediji su ih i te kako upoređivali i tako je nastalo jedno od najvećih rivaliteta u istoriji šou-biznisa.

 

Sofija Loren i Đina Lolobriđida su se slučajno srele na aerodromu u Parizu 10. adrprila 1956. godine
Sofija Loren i Đina Lolobriđida su se slučajno srele na aerodromu u Parizu 10. adrprila 1956. godinefoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Međutim, ako biste pitali neku od njih dve – problema jednostavno nije bilo.


Sve je počelo 10. oktobra 1954. godine, na otvaranju Festivala italijanskog filma u Londonu, na premijeri filma "Napuljska vrteška". Tim povodom je prijemu kod kraljice Elizabete II prisustvovalo 12 italijanskih filmskih zvezda, na čelu sa Đinom Lolobriđidom, koja je u tom trenutku imala 27 godina.

 

Đina Lolobriđida na gala premijeri 'Napuljske vrteške' u Londonu
Đina Lolobriđida na gala premijeri "Napuljske vrteške" u Londonufoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Đina je šetala u romantičnoj haljini i mamila uzdahe, kada se desio "bum" – ušla je 21-godišnja Sofija Loren!


Mlađa glumica stigla je kršeći dva protokola: zakasnila je i nosila na glavi tijaru, što je jedino bilo dozvoljeno britanskoj kraljici kada bi se našla u prostoriji s drugim ženama. Ne samo što je potom u štampi Sofija Loren zasenila Đinu Lolobriđidu nego su njene fotografije bile veće od kraljičinih. Od toga trenutka je svake nedelje u italijanskim medijima moglo da se čita o odnosu Sofije i Đine, o njihovim navodnim sukobima, kao i poređenje dveju zvezda.

 

Italija se podelila u dva tabora – one koji su Đinu smatrali boginjom na Zemlji i one kojima je Sofija neprevaziđena.


Nakon toga, dve lepotice su se, čini se, trudile da ne budu na istom mestu u isto vreme. Sofija je naknadno pozvana na karneval u Minhenu, a Đina je otkazala svoje pojavljivanje zbog "prenatrpanog rasporeda". Đina je učestvovala u humantiarnim akcijama za decu sa tuberkulozom, da bi Sofija brže-bolje počela da pomaže slepima.

 

Nije samo imidž bio mesto na kom su se takmičile i "otimale" jedna drugoj slavu. Nakon što je Lolobriđida tražila previše novca da bi zaigrala u trećem delu "Hleb, ljubav i...", producent Gofredo Lombardo ponudio je ulogu Sofiji Loren. Đina Nacionale je odgovorila tvrdnjama da je od role odustala iz umetničkih razloga.

 

Đina Lolobriđida često se naziva najlepšom ženom na svetu
Đina Lolobriđida često se naziva najlepšom ženom na svetufoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Usledila su nadmetanja u fotografijama, a glumice su se takmičile koja će biti provokativnija, smelija, vatrenija. Međutim, najviše im je obema stalo da se dokažu kao bolja glumica od ove druge. Vitorio da Sika, veliki autoritet tog vremena i proslavljeni režiser i glumac, nazvao je Đinu "odličnom glumicom i šarmantnom ženom", ali ona se nije dugo radovala – ubrzo je Sofiju Loren ocenio kao "odličnu glumicu i šarmantnu ženu".


Lolobriđida je spremila kontranapad u vidu ulogu u filmu naslovljenom, simbolično, La donna più bella del mondo ("Najlepša žena na svetu"), ali nije vredelo. Već 1962. Sofija Loren osvojila je Oskara, a potom 1965. još jednog, čime je postala zvanično najbolja glumica planete.


Međutim, Đina je uvek ponavljala da one nisu imale lični sukob i da je sve delo Sofijinog tima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Josiane Foichat (@foichat)


Ceo taj sukob započeli su njeni agenti za štampu i to nije prestalo pedeset godina. Bilo je strašno dosadno, a čak i kad je promenila te ljude koji su bili zaduženi za odnose s javnošću, koje ja nikad nisam imala, to se nastavilo – rekla je u jednom intervjuu Đina Lolobriđida.

 

Ona je istakla i da Sofija Loren i ona nisu slične koliko na prvi pogled deluje.


Nas dve veoma se razlikujemo i drugačije smo gradile karijere. Ja sam želela da budem umetnica više nego išta drugo, da imam karijeru na visokom nivo – objasnila je Đina pomalo omalovažavajući dvostruku dobitnicu Oskara.


Takođe, u jednom intervjuu je rekla da joj Sofija Loren nikad nije bila konkurencija.

 

Đina Lolobriđida često se naziva najlepšom ženom na svetu
Đina Lolobriđida često se naziva najlepšom ženom na svetufoto: Supplied by LMKMEDIA / ipa-agenc / IPA / Profimedia

Nisam tražila rivalku. Ja sam bila broj jedan – jasna je bila Lolobriđida.


Tada je istakla i da veruje da je njena (ne)rivalka imala pomoć koju ona nikad nije dobijala.


Ja sam uspela isključivo zahvaljujući sebi samoj, bez podrške producenata. Sve sam uradila sama – rekla je Đina.

 

Nakon vesti o smrti Đine Lolobriđide, PR Sofije Loren izjavio je da je glumica "tužna i šokirana".

 

 

makonda-tracker