najbolja investicija

Svaka žena u njoj izgleda fantastično – koliko god kilograma i godina imala: Ova haljina je uvek trendi već pola veka

0

Kreacija koja je istovremeno jednostavna i tako otmena, stvara optičku iluziju i deluje kao da se niste mnogo trudili, zrači elegancijom i čini da figura izgleda savršeno slavi 50. rođendan, a nosiće se i ovog proleća

Sindi Kraford u haljini na preklop
Sindi Kraford u haljini na preklopfoto: cindycrawford/Instagram/printscreen

Bez obzira na priliku, klasika je najbolji izbor, a ovog proleća ponovo ćemo nositi jedan od omiljenih klasičnih modela!

 

Američka manekenka Sindi Kraford je prilikom nedavne posete Njujorku bila na meti paparaca, koji su je fotografisali u nešto elegantnijim izdanjima nego inače, budući da je fotografi uglavnom vrebaju oko njene kuće u Los Anđelesu, kada je ležernije obučena.


Jedna od najlepših žena iz devedesetih promenila je nekolik otmenih i praktičnih stajlinga, a najbolji utisak ostavila je u crnoj midi-haljini na preklop, modelu s dugim rukavima koji je pouzdan, klasičan i proveren.

 

Sindi Kraford u haljini na preklop tokom šetnje Njujorkom
Sindi Kraford u haljini na preklop tokom šetnje Njujorkomfoto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Lepršave haljine na preklop ispod kolena spadaju u modele koji će biti trendi i ovog proleća i leta, što je bio slučaj i proteklih decenija, a ova istovremeno jednostavna i upečatljiva kreacija ove godine slavi 50. rođendan.


Svestrana, udobna i šik, sve u jednoj haljini!

 


Priča o haljini na preklop


Pre pola veka, 1974. godine, čuvena belgijska dizajnerka Dajana fon Firstenberg kreirala je kultni odevni predmet koji je, uprkos njenim brojnih raznovrsnim kolekcijama, obeležio njenu karijeru i neraskidivo se danas vezuje za njeno ime – haljinu na preklop.

 


Imala je samo 27 godina kada je dizajnirala ovaj komad, koji je uskoro postao modni artefakt i samo dve godine od lansiranja je prodala milion komada, zbog čega je Dajana završila na naslovnici magazina Newsweek.


Nosili su je svi: od pop zvezda preko holivudskih diva do prvih dama.


Mislim da se to ranije nije desilo jednoj haljini – rekla je Fon Firstenbergova za Elle. – Ali još je izvanrednije to što, ako odete u bilo koju prodavnicu, bilo gde na svetu, naći ćete neke koje su možda nosile dve ili tri generacije, što je znak održivosti i bezvremenosti.

 


Da bi odala počast svojoj haljini na preklop, kreatorka je lansirala kolekciju Wrap50, nakon objavljivanja knjige "Žena pre mode", koja govori o njenoj bogatoj karijeri.


Slični modeli pojavljivali su se i ranije, zahvaljujući Elzi Skjapareli u tridesetim godinama, dok ih je Amerikancima deceniju kasnije predstavila Kler Mekardel. Međutim, ništa ne može da se uporedi sa senzacijom koju je izazvala Dajana fon Firstenberg svojom pletenom haljinom koja grli figuru.

Ova kreacija deli telo na pola, naglašava struk, pa se smatra modelom prikladnim za žene svih građa, od mršavica do onih koje bi volele da se reše nekog kilograma, od nižih do veoma visokih devojaka.

 

Lejdi Gaga u retro haljini na preklop
Lejdi Gaga u retro haljini na preklopfoto: Robert O'Neil / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pogodna je kombinovanje s raznim tipovima odeće, uklapa se u različite prilike i pruža veoma šik izgled, sve vreme delujući kao da niste morali mnogo da se potrudite da izgledate elegantno, a mnoge modne kuće nude svoje varijante već decenijama posle Fon Firstenbergove, pa često viđamo razne varijante haljine na preklop na poznatim devojkama.

 

Dilan Pen u haljini na preklop
Dilan Pen u haljini na preklopfoto: Matt Baron/BEImages / BEImages / Profimedia

Uprkos svemu, njen uspeh je i dalje donekle misterija za Dajanu fon Firstenberg.


Ta haljina se prodaje već 50 godina, sve vreme. Ne mogu to da objasnim – priznala je za Elle.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bata Spasojević o modnom ukusu mladih

 

makonda-tracker