Prilikom pripremanja mesa na roštilju vrlo važnu ulogu u njegovom spremanju ima mariniranje, a ovo su neke od najlepših marinada koje daju ukus i mekoću mesu
Ako je i vaš izbor za prvomajske praznike roštilj sigurno znate da je najbolje da meso bar nekoliko sati pre pripreme stavite u marinadu da omekani i poprimi ukuse.
Bilo da je u pitanju svinjsko ili pileće meso jedno je sigurno - ono odstojalo je em ukusnije, em mekanije, em se brže sprema. Bez obzira da li ga pečete na ćumur, struju ili drva svako meso je ukusnije kad mu se dodaju odrđeni začini.
Donosimo vam 5 najlepših marinada koje obavezno morate da isprobate.
Osnovna marinada
Sastojci:
- 100 ml suncokretovog ulja
- 100 ml jabukovog sirćeta
- ½ kašičice soli
- sveže krupno mleveni biber
- 3-4 čena belog luka
Priprema:
Beli luk usitnite, dodajte so i biber i sirće i izmešajte. Zatim dodajte ulje, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Ovom marinadom se može marinirati i riba. U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.
BBQ marinada
Potrebno vam je:
- 1 šoljica kečapa
- 2 kašičice šećera
- ½ šoljice vode
- ¼ šoljice sirćeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica crvene paprika
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.
Marinada od senfa
Potrebno je:
- 2 kašike senfa
- 4 kašike majoneza
- prstohvata mlevenog bibera
- 2 glavice luka
- 1 limuna
- 2 lovorova lista
- so
Priprema:
Meso u njoj treba da stoji najmanje 8 sati pre spremanja. Preko svakog parčeta se posipa biber, dodaje se smesa od majoneza i senfa, jedan lovorov list i luk iseckan na kolutiće. Svi slojevi se prelivaju sokom od jednog limuna. Meso se soli, pre nego što se stavi na roštilj.
Mlečna marinada
Potrebno je:
- 1 čaša kiselog mleka
- 5 čenova belog luka
- malo kurkume
- malo karanfilića
- cimet
- sok od jednog limuna
Priprema:
Sve sastojke pomešati, premazati meso njima i ostaviti da stoji preko noći. Pre nego što stavite mesto da se peče posolite ga. Ako volite ljuto možete da dodate i malo ljute paprike.
Marinada od tamnog piva
Potrebno je:
- 200 ml kečapa
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 330 ml tamnog piva
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašika belog luka u prahu
- ½ žličice mlevenog čilija
Priprema:
Kao i kod osnovnog recepta za BBQ sos, i ove sastojke treba prokuvati. Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižidru.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće